Duften av Maria Brinch

Henia snakker med Maria Brinch, tekstil- og billedkunstner.

 1. Hvis du lukker øynene og tenker på barndommen, hva lukter du? 

Det første jeg kommer på og kjenner i nesen, er grønnsåpe på furubord. Mamma sa alltid at det var rotete men rent, he he...Det er fint, sånn er det nok hos meg også nå. Og at det snart er sommer, at jeg ligger i hengekøya som er tykkvevd og gul og det lukter mugg av stoffet. Da er det vår, mai liksom. 

 2. Hva lukter Oslo?  

Litt sandkasse. Eksos og sand, saltvann fra fjorden; ikke bare på Aker Brygge, men en saltvannslukt i hele byen, spesielt når det blåser eller er nedbør. Sand, eksos og fjord!

3. Hva lukter Lærdal ?

Det er mammas hjemsted, der er vi hver ferie. Da jeg var liten tok det 7-8 timer med     bussen, og det gjorde meg ingenting. Vi satt og leste og spiste potetgull og tittet ut. Det er i Sogn og Fjordane, med de høyeste fjellene og de har så liten himmel der! Når du titter opp og snur deg 360 grader blir liksom himmelen rammet inn av fjellene. Men hva lukter det der... vent da - det lukter våt jord og litt ferskvann...det lukter vann og jord i vannet.

H: Ikke rart du liker Molecule 01, den lukter jo litt våt myr, litt vann.

M: Ja, den lukter så godt på meg!

H: Ja, veldig godt.

M: Og i Lærdal lukter det vaskepulver i vinden, alle henger vasken ut. På vinteren lukter det av brent tre, folk fyrer i peisen har jeg inntrykk av.

 4. Hva lukter drømmemannen?

Han har en sånn egen lukt som er helt fantastisk. Den minner om tujahekk, mild tuja, som du har gnidd mellom fingrene. Også lukter han veldig godt når det har regnet på han. Ikke best når han er nydusjet, det må gå litt tid. Vi var nettopp på hyttetur og  varmet vann i en tynn metallkjele på komfyren, og lukten av kokt varmt vann fra kjelen er så digg! Den lukten minner om han; mineralsk...det er jo assosiativt til Lærdal også.

 5. Hvis Dirty Dancing var en lukt, hvordan ville den ha vært?

Den ville luktet sånn forsøkt utluftet svette lokaler, he he...godt brukt gymsal, ikke svette på en vond måte. Og den lukter godt brukt skinnjakke.

En gang ble jeg nesten forelska i en gutt som fikk en bukett med tulipaner, trakk inn lukten av buketten og sa "Å, det lukter blomsterbutikk!" Det var så fint.

← Eldre Nyere →