Den ultimate 17. mai duften...

Posted on May 15, 2014 | Posted under 17. mai, Duft, En passant, Frederic Malle, Olivia Giacobetti, parfyme, syriner

...vil vi påstå er Editions des Parfums Frédéric Malles En Passant, et impressjonistisk mesterverk av en duft av Olivia Giacobetti.  

Duften av syrin i vårbris er en av de mest tiltrekkende duftene naturen produserer. I en av deres første samtaler oppdaget Giacobetti og Malle at nettopp dette for dem som barn begge hadde vært et olfaktivt sjokk. Minner og  inntrykk er ofte bedre enn virkeligheten. Syriner er bevis på det. Når du lukter direkte på syrin er duften absolutt ikke perfekt, den er ganske grov i topp (Terpineol) og nesten skittenanimalsk bak (Heliotropine). Det er definitivt ikke en duft du vil gå med en hel dag. Syriner kan heller ikke destilleres.

Giacobetti  gikk tilbake til barndomsminnet sitt og kom frem til at det hun egentlig likte så godt, var duften av hvit syrin i vinden, fra avstand, "en passant" (i forbifarten), "En himmelsk duft man kunne lukte over murene i det gamle Paris". Hun bestemte seg derfor for å reprodusere denne himmelske vårbrisen, istedenfor duften av syrin på nært hold.

For å skape denne idealiserte versjonen av natur, laget Giacobetti først en formula som var svært lik duften på den naturlige blomsten, så fjernet hun de "skitne elementene" som hun ikke ønsket i sin idealiserte reproduksjon uten å gå for langt og miste det naturlige og realistiske. For å gi duften "luft" tilførte hun absolute av agurk og for å øke renheten tilførte hun et lag med hvit musk, som også gir duften en link mellom duften av hud og natur. 

Resultatet er en romantisk, impressjonistisk duft. Duften av vår, barndomsminner, og ja, 17. mai! Hurra!