Seville a L’aube-anmeldelse av "Velduftende"

Posted on August 13, 2014

Parfymebloggen "Velduftende" har skrevet en anmeldelse/liten tekst om parfymen Seville a l’aube fra L’Artisan Parfumeur.

 

"Det måtte noe spesielt til for å få meg i gang med skriverier igjen. Det handler ikke om viljen til å skrive, men tiden som ikke strekker til. I tillegg sklir det helt ut, og unnskyldningene blir mange etterhvert.

På forumet Parfymesnakk har vi hatt diskusjoner og store forventninger til den kommende L’Artisan Parfumeur – Seville a l’aube. Et sammarbeidsprosjekt mellom den svært anerkjente parfymøren Bertrand Duchaufour og journalist/parfymeblogger Denyse Beaulieu/ Grain de Musc. Under en samtale de to hadde, fortalte Denyse en historie fra Seville, og det er her Bertrand har hentet inspirasjon til den lidenskaplige duften Seville a l’aube. Utviklingen av selve duften, har hun beskrevet i sin bok «The Perfume Lover». Duften skal beskrive en av de vakreste nettene i Denyse’s liv. I Seville, under den intense påskefeiringen, hvor folkemengder er omhyllet av Eau de Cologne med lavendel. Duften av søtlig røkelse og lys av bivoks siver ut fra kirkenes seremonier. Denyse befinner seg midt i en folkefest med religiøst drama, under et appelsintre i full blomst, og i armene på en ung spansk gutt.

En historie full av kontraster og lidenskap, og det skulle vise seg å bli litt av en historie for meg også. Det var helt tilfeldig at både jeg og min gode venn og parfymeblogger byP  befant oss i London samtidig, nettopp da Seville a l’aube skulle lanseres på L’artisan Parfumeur i Covent Garden. Med Bertrand  Duchaufour og Denyse Beaulieu tilstede, ble det en opplevelse vi ikke kunne være foruten. Etter flere år med hyggelige parfyme-diskusjoner og utveksling av velduftende parfyme-rør, møttes vi i London, av alle steder. Sammen reiste vi til Covent Garden, til en uforglemmelig og velduftende kveld.

Mens vi nippet til champagne, fikk vi sniffe på noen av råvarene brukt i Seville a l’aube. Bertrand delte ut papirblottere dyppet i nydelig orange blossom absolute, og deretter Luiseiri lavender absolute. En spansk type lavendel som er dyp og kompleks, og helt ulik den klassiske typen. Denyse leste fra boken, og Bertrand forklarte hvordan han jobbet seg frem til den rette duften. Vi storkoste oss, og for å gjøre en lang historie kort, står det mer om lanseringen på Grain de Musc. Da kvelden var over, spaserte vi ut med hver vår signerte flaske.

Så var det selve duften da, det viktigste av alt. Jeg lar meg gjerne rive med av historien bak, men det alene holder ikke. Det finnes et hav av parfymer med appelsinblomst. Ja, for det er appelsinblomst som dominerer Seville a l’aube. Noen er lette, friske og sommerlige, mens andre kan være både tunge, fyldige og svært sensuelle. Det må være en utfordring å skape noe som skiller seg ut. Jeg tenker at kanskje historien bak var det avgjørende i dette tilfellet. For meg virker kombinasjonen appelsinblomst, lavendel, røkelse og bivoks ganske spesielt, og det er vel derfor Seville a l’aube klarer å være unik. Mange blomstrende trær har en forsterket duft om natten, og de som har opplevd et blomstrende appelsintre på natten, vet med en gang hva jeg mener.

Seville a l’aube starter grønn, bisk og sprudlende, og har en distingvert undertone av lavendel. En varm blomstring av vakre hvite blomster, og de står i stor kontrast til det grønne og bitre. Det føles varmt, mykt og sensuelt, og de dramatiske kontrastene skaper spenning. Bivoks gir en honning-lignende sødme som bryter ned det bitre. I bunnen ligger hellig røkelse, men bare akkurat nok til å gi en påminnelse om de religiøse seremoniene. Drydown er varm og vakker, og har fortsatt et preg av lavendel fra folkemengdene rundt.

Jo da, Seville a l’aube klarer å skille seg ut. Hvis jeg skal sammenligne den med noe, kan jeg trekke enkelte paralleller til Penhaligon’s Orange Blossom, Penhaligon’s Amaranthine og L’Artisan Nuit de Tubereuse (alle tre av Bertrand) Seville er ikke like tung og orientalsk som Nuit de Tubereuse, men har litt av samme feelingen. Seville har samme varme appelsinblomster som finnes i Penhaligon’s Orange Blossom, og noe supersensuelt og orginalt jeg kjenner igjen fra Amaranthine.

Jeg føler at Seville passer spesielt godt i varmt vær. Duften forsterkes og kommer til sin rett. Perfekt for varme sommernetter. Den er kjent for å sitte godt på huden, i forhold til mye annet fra L’Artisan. Tenker også at de fleste vil like den, selv om den kan være noe uvanlig. Seville er «Limited Edition». Dvs at det kan være lurt å kapre en flaske mens den fortsatt er tilgjengelig. Vet at flere av mine parfyme-venner har bestilt fra Heaven Scent i Oslo. De får den inn i disse dager"

Seville a L’aube kan kjøpes i nettbutikken HER