Cire Trudon

Posted on October 08, 2014

Året 1643 ankom en selger ved navn Claude Trudon Paris, og ble eieren av en butikk i Rue Sait-Honoré. Han var kjøpmann, men produserte også vokslys som han solgte i butikken sin.

På 1600tallet ble vokslys et luksusprodukt heller enn en lyskilde for allmennheten, og ble brukt i religiøse seremonier og til spesielle anledninger. Velstående familier brukte store kvanta med lys, og lysene som var produsert av Trudon ble kjent for deres voks av veldig høy kvalitet. 
Trudon brukte den beste voksen som ble samlet fra bikubene i England, og produserte med de beste fremgangsmåtene: voksen ble vasket i vann som var filtrert gjennom gips, for å garantere renhet, og de importerte kun den beste bomullen for vekeproduksjonen for å tilby ren og jevn brenning av lyset. Trudonlysene var perfekte og helt hvite, og kunne brenne lenge uten å blafre eller sote. De var allerede det beste innen luksus.

Claude Trudons sønn, Jacques, ble også butikkeier og voksprodusent. I 1687 ble Jacques apoteksdistilletør for Marie-Thérèse, kongens hustru på Versailles. I 1719 ble Trudon den offisielle voksleverandøren til slottet og produserte lys for dronningen.

Marie Antoinettes favorittlys Marie Antoinettes favorittlys

I 1737 kjøpte Hierosme Trudon den mest berømte voksfabrikken i England og ble den offisielle voksleverandøren til Kong Louis XV. Trudon vokste og leverte lys til det Franske hoffet og de viktigste kirkene i landet. Trudonfirmaet leverte til Versailles helt til slutten av monarkiet. 

Firmaet overlevde den elektriske revolusjonen som Napoleons voksproduksent under hans keiserdømme fra 1804. Napoleon gav kun en eneste gave til sønnen sin da han ble født; et Trudon lys. Bedriften har siden og fortsatte å blomstre gjennom århundrer, og idag er Cire Trudon den eldste mest prestisjefulle voksprodusenten i verden.

Du får kjøpt de fantastiske lysene på vår butikk på Eger, og i nettbutikken.