Duften av Torgny Amdam

Posted on April 15, 2017

Artist Torgny Amdam snakker med Henia Gamborg Kjørsvik.

1. Hvis du lukker øynene og tenker på barndommen, hva lukter du? 

T: Betong, trappa inne i Grefsenkollveien 12, en sånn Corbusier-inspirert semi-upscale bomaskin, med eget festlokale, barnehage, trimlokale, butikk osv.. Vi bodde i 4 etg. Noen ganger tok jeg trappene istedenfor heisen fordi jeg likte betonglukten godt. Jeg møtte  han duft-skribenten her om dagen, Bjørn Brochmann, og han nevnte et eller annet "Eau d´ Italie" som skulle lukte betong (får lukte på Bois d´Ombrie) Nei, ikke helt sånn betong jeg mener, men den er litt i randsonen av betong ja!

2) Hva lukter Oslo? 

Oslo er ganske så klinisk eller "deodorisert", men det er visse unntak. Blitz: lukta av fylla og vaffel, ha ha, og sigg.  Jeg tenker på klassiske Oslo–oppganger, å gå inn gjennom porten i en gammal bygård fra 1800 – tallet, varmt ute, det blir kaldt med en gang og du møtes av en dunst av slitent treverk, jord og mugg, man begyner å gå i trappene og lukten blir mer definert. Og så husker jeg at man kunne lukte hva slags type sjokolade eller pastiller Freia-fabrikken laget, over store deler av Grünerløkka og Delenenga.

3) Hva lukter drømmedama? 

Vanskelig spørsmål! Jeg tror et menneske intuitivt må like "grunndunsten" til et annet menneske hvis de skal bli et par for eksempel. Og  det er vel nettopp grunnlukten til et menneske som gjør at samme parfyme lukter forskjellig på forskjellige folk. Jeg ble nysgjerrig da Emma sa at den derre Super Cedar luktet av nykvasset blyantspiss, men den holdt seg ikke sånn, ble litt skuffa da jeg kom hjem.  Uansett,  arbeidstittelen på en ny låt jeg har, var faktisk Sunday Cologne. Den liker jeg og bruker ofte. Jeg har en til, som jeg stjal da jeg var fattig student, på parfymeriet i Fredrikke - bygget på Blindern, Safari fra Ralph Lauren, den er god enda.

 H: Men tilbake til drømmedama?

T: Ja, det var det ja, ha ha er det helt gæærnt å si sæd?  Sæd, betong og sitron... Ha ha ha ha. 

H: som et pissoar da, uten urinen?

 T: Ha ha ha ha ha! Men det høres jo ikke mye godt ut...

T: Parfymepolitisk, synes jeg at kvinner kan kle maskuline parfymer/cologner bra, en sterk feminitet eller kvinnelighet vil aldri la seg ødelegge av en maskulin kant. Utpreget søte og feminine lukter på  på menn synes jeg fort kan passe dårlig.

H: Er du redd for å lukte vondt?  

T: Lukt er jo på et vis den siste tabusansen, blikket vårt har jo sett alt: Krig, porno, ekstremkviseklemming, trafikkulykker, henrettelser - You name it! Spekulativt visual content er jo en sterk driver i klikkapitalismens tid. Og kids i dag vokser jo opp med mye lyd, og mye ekstrem lyd. Vond lukt er fortsatt et sårbart tema.  Det er litt  sprøtt  at man med dagens teknologi ikke har greid å lage noe som nøytraliserer lukt på do, for eksempel. Samtidig tror jeg at det er sunt for menneske å forholde seg til alle typer lukt.

4) Hvis Dirty Dancing var en duft, hva ville den luktet?

T: Åh, den så jeg igjen her forleden, det må ha noe med lukta av sneakers, svakt råtnende gymbag, sveisesprut og kokosolje å gjøre.

H: Du tenker på Flashdance... 

T: Det stemmer! Men Dirty Dancing, hmm, det er den på summer-retreaten med Patrick Swayze...

H: Ja. 

T: Vet ikke, blomster og innsjø..  Kan vi ta Breakfast Club istedenfor?

H: Ok. 

T: Jeg har selv gått på High School i USA,  lukten av bonete linoleumsgulv, slitte bomullsjeans, peanøttsmør, Dr Pepper og med et hint av weed.  

torgnymusic.com