Serum

Posted on July 29, 2016

Du er ikke alene om å ikke vite hva et ansiktsserum er. Produktet i seg selv er ganske selvmotsigende. Serumet er fuktgivende, men du trenger likevel en fuktighetskrem, det kan være oljete, men det er ikke en ansiktsolje.

Intothegloss har laget en liten forklaring;

Hva er serum?
Serum er et hudpleieprodukt som du påfører på huden etter å ha renset den, men før du legger en fuktighetskrem. Intensjonen er å tilføre huden veldig høye doser aktive ingredienser som trekker dypere ned i huden fordi serum er laget av små molekyler. Dette gjør at serum passer veldig bra for å bekjempe spesifikke hudproblemer som aldringstegn.

Er serum en fuktighetskrem?
Ja og nei. Serum kan være stappfulle av hydrerende ingredienser som hyaluronsyre og ceramider for å bidra til at huden holder på fuktigheten bedre. Men de er ikke fuktighetskremer i tradisjonell forstand. Ansiktskremer er rikere og skaper en barriere oppå huden som også gjør at de gode ingrediensene trekker godt inn. 

Hvor ofte bør jeg bruke et serum?
Det kommer ann på serumet. Noen serum skal brukes hver dag under din vanlige fuktighetskrem og olje, andre er laget for å bli brukt et par ganger i uken.

Hva er forskjellen mellom et serum og en ansiktsolje?
Tradisjonelle serumer er vannbasert. Men nå som ansiktsserumtrenden vokser, er det fler og fler oljer som også er merket som "serum". Et eksempel er Tata Harpers Replenishing Nutrient Complex som er et oljebasert serum stappfullt av vitaminer og mer aktive stoffer.
Vannbaserte serum bruker du under ansiktskrem, de nærer de innerste lagene i huden fordi molekylene er såpass små at de trenger dypt ned.
Oljebaserte serum skal brukes etter fuktighetskrem fordi de har større molekyler. De skal gjøre at ansitkskremen din sitter på huden og fukter den gjennom hele dagen. 

Hva med essenser? Er essenser serum?
Serum og essenser er veldig like. Forskjellen er for det meste i teksturen. Serum er med geleaktig eller seige og mer konserntrerte, mens essenser er mer vannbaserte, mer flytende. Men for det meste har det med markedsføring å gjøre.

Hvorfor er serum så dyrt?
Serum er som regel et dyrere produkt i hudpleieverden. Men med god grunn. Husk at serum er superkonsentrert og veldig potent i forhold til mye annet. Så du får også mye igjen for pengene.

Går serum fort ut på dato?
Noen aktive eller potente ingredienser i serum kan være litt ustabile når de kommer i kontakt med luft. VitaminC for eksempel kan oksidere og miste effektiviteten sin over tid. Men takket være forskning får du modifiserte varianter av samme ingrediens som er vannbaserte eller liknende, så de varer lenger og gjør mer for huden din. 
Regelen her er å oppbevare produktene kjølig og tørt. Og bruke de opp ila ca 6 mnd.

Er serum riktig for din hud?
Mest sannsynlig. Hvis du f.eks har problemer med...
Acne: Se etter vitamin C (som øker kollegenproduksjonen, bidrar til at huden leges fortere og reduserer inflammasjon), retinol (reduserer inflammasjon og er generelt hudforbedrende), sink (roer ned inflammasjon, regulerer oljeproduksjon) og salisylsyre (renser porene)

Tørr hud: Se etter Vitamin E (et antioksidant som beskytter cellene fra oxsidative skader) niacinamid (forbedrer elastiteten i huden, øker ceramidnivåene i huden) glycolsyre (eksfolierer lett og lysner / jevner ut hudtonen) og hyaluronsyre (holder på fuktigheten i huden)

Gusten hud: Se etter antioksidanter som te-ekstrakt, resceratrol, ferulic-syre (disse bekjemper frie radikaler, øker effiktiviteten av solfaktor om dagen og reparerer cellene og huden om natten)

PS. Fordi serumer er superpotente er det ikke sånn at jo mer du putter på jo bedre. Vær forsiktig når du påfører, vær heller litt gjerrig med produktene dine. Sterke ingredienser kan irritere sensitiv hud. Prøv gjerne på et lite området først for å sjekke om du tåler produktet. De aller sterkeste kan du også begynne med å bruke annenhver dag for å tilvenne huden før du bruker produktet hver dag.

Her er våre favoritter

Tata Harper Concentrated Brightening Serum

Perfekt for deg som har pigmentflekker. Jevner ut hudtonen og minimerer pigmentflekker, både eksisterende og de som ligger under huden.

Verso Super Facial Serum

Verso har utviklet en ny type Retonol, Retinol8, som er 8 ganger mer effektiv, men med færre bivirkninger enn vanlig Retinol. Passer for alle hudtyper, men spesielt om du vil bekjempe tidlige aldringstegn og rynker.

Eve Lom Intense Hydration Serum

Eve Lom Intense Hydration Serum består av et konsentrat med ren Hyaluronsyre som gjenoppretter fuktigheten i huden. Mild og gelebasert. Fungerer også godt på de med sensitiv hud.

Tata Harper Elixir Vitae

Tata Harpers Elixir Vitae er så nært du kommer botox i økologisk form. Serumet er stappfult av aktive ingredienser som jevner ut og "plumper" huden. De prisvinnende serumene til Tata Harper er absolutt verd å prøve, og dette er det aller mest aktive og intense av Tata Harpers produkter.

Parsley Seed Anti-Oxidant Serum

Parsley Seed Serumet inneholder antioksidanter og tilfører fukt til alle hudtyper. Et fint serum å starte med.

Tata Harper har også tre andre serum, Boosted Contouring som er oppstrammende, Rejuvenating som er fuktgivende og antiage med Kollagen og Replenishing Nutrient Complex som er oljebasert og stappfult av Vitaminer. 

Kom gjerne innom for en uforpliktende konsultasjon

Research by Michaela Waites.