Hudpleie for drittvær og kalde dager

Produkter fikser sjeldent de store tingene – og kurerer nok verken huden eller vinterdepresjonen når været går mellom is, slaps og snøstorm. Til gjengjeld kan en tube eller olje gjøre det som brodder, dagslyslamper og regnjakker i to varmegrader ikke dekker. Jeg snakket med Christianne, Oda og Teresa om kremene, rensene og maskene vi pleier huden og humøret med i vinter. De fjerner kanskje ikke drittværet, men kan gjøre at vinteren føles akkurat litt lettere

 

Bilde: Uta Barth - 'and to draw a bright white line with light' (2011)

 

Ansiktskremer i kulden

Når det er vått og kaldt om hverandre, og de oppvarmede rommene innendørs har knusktørr luft er det viktig å gi huden nok beskyttelse mot omgivelsene. Rike kremer og oljer bidrar til styrke hudbarrieren, slik at omgivelsene ikke blir en like stor påkjenning, og huden kan fokusere på å ha det bra. 

Da jeg spurte kollegaene mine Christianne, Teresa og Oda om hudpleierutiner i vinterværet, viste det seg å være vanskelig å snakke om vinter, hud og egenpleie uten å nevne vår nylanserte hudpleieserie Susanne Kaufmann. Joda, så klart er det alltid gøy med et nytt merke, men i dette været blir man også mer kynisk: Huden sier fra hvis kremen din ikke lengre duger. Og den sier like tydelig fra når den får en krem den liker.

"Jeg trodde aldri jeg skulle si det, men det er helt sykt hvor god den er," begynner Teresa om Nourishing Rich Cream Susanne Kaufmann. "Man får en høy standard av å jobbe hos Heaven Scent, men jeg er likevel over meg over hvor god og delikat den kjennes. Når du smører den på, huden etterpå. Weledas Skin Food er ellers en vinterklassiker for meg – men Nourishing Cream er mildere parfymert og ikke oljete."

Bilde: Dårlig vær er sjeldent like sexy som på film.
Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's

Kaufmanns hudpleieprodukter utvikles og produseres lokalt i alperegionene i Østerrike og Sveits, og er på samme tid milde og effektive. Aktive, naturlige ingredienser som passer til selv svært sensitiv hud og som utvikles for å støtte opp om huden din sine naturlige egenskaper.

Christianne legger til at Face Cream Rich og Super Anti-Aging Face Cream fra Dr. Barbara Sturm også er helt supre på en vinterstresset hud. Nattkremen til Sturm kan også brukes både dag og natt i kuldetiden, da den, i likhet med de andre kremene hennes, er lette, men rike, og milde, men effektive. På samme måte som Kaufmann, er Sturm sine produkter basert på en ukomplisert tilnærming til hudpleie, der produktene støtter opp under huden og gjør den sunn og sterk. Som den perfekte basegarderoben, merker du nesten ikke at de er der før du går tom.

 

Bilde: Carrie Mae Weems - Kitchen Table Series (1990)

 

Ekstra pleiende hudpleie

"Et annet produkt som jeg absolutt elsker på denne tiden av året," legger Teresa til, "er HONEY sin ansiktsolje. Den gir huden en fantastisk glød og er god på sensitiv hud. Jeg har alltid sverget til Damascan Rose Oil fra Aesop når været blir kaldere, og i år har den fått en konkurrent."

Utsatt for vinterværet er vi alle sårbare – ikke bare for fall på isen eller mandag hele uken, men også huden kan si fra når den må gjennom for mye. Været kan bli mer enn nok, så dersom retinolen og c-vitaminet begynner å irritere – det som ellers fungerer så bra! –er det viktig å lytte til huden å gi det en pause.

Hudpleiemerket HONEY ble utviklet av danske Bea Fagerholt og Liv Winther, som er tidligere kjent som to av Danmarks fremste redaktører for  motemagasinene Eurowoman og Cover. Så fikk de begge barn, livet endret seg, og det samme gjorde hudpleien. Produktene i HONEY-serien er opprinnelig tenkt til nybakte mødre og deres barn, men har blitt favoritter hos en mye større målgruppe. Etter mange år i motebransjen var standardene til produktene fortsatt høye, og som resultat er produktene skånsomme men effektive, tilpasset sensitiv hud og hovedsakelig basert på pleiende, naturlige ingredienser.

Det er litt samme greia som jeg kjenner på med Superkind-serien til Tata Harper. For meg kan produktene hennes – kombinasjonen av potente og naturlige – gå begge veier. Produktene fra henne som funker, funker så sinnsykt godt, men til gjengjeld er huden min litt for sensitiv for et par av serumene. Ansiktsmasken fra Superkind-serien er derfor en sikker vinner for en som kan reagere, og gir likevel en imponerende glød, selv midt på vinteren. Den er som en digg, lett balm som trekker seg inn i huden, og kjennes fuktgivende mer enn oljete.

"Retinoic Oil fra er min langvarige favoritt fra Tata Harper," sier Oda. "Den kjennes rik og næringsrik, men irriterer ikke huden min selv om ingredienslisten er full av potente greier. Den er litt pricey, men den gir så til huden at det er verdt det, igjen og igjen."

"Litt det samme er tilfellet med Moisturising Mask fra Kaufmann – egentlig hele Nourishing-serien hennes," sier Teresa. " Det føles veldig delikat, teksturene er sykt deilige, Nourishing Cream, Eye Cream og Nigh Cream gir det du trenger av fukt og pleie. Det kjennes enkelt og eksklusivt, til samme tid."

"Produktene til Kaufmann er også veldig gode på uren hud, selv om de kan kjennes litt fete," legger Oda til. Purifying Toner er super hvis du har tendens til å få små utbrudd.

 

Bilde: Philippine Chaumont og Agathe Zaerpour for Revue Magazine 2023

 

Husk mild rens i kulda!

Det er lett å glemme rensen – i hvert fall at den også kanskje må byttes ut med årstidene. Den er første steg av hudpleierutinen, og uansett hvor mange eller få produkter du bruker vil den alltid legge grunnlaget for resten. Tenk mild, fuktgivende og gjerne kremkonsistens.

"Kaufmann sin oljerens skikkelig digg når huden har kjentes sliten og ufresh gjennom vinteren," sier Oda. "Den gir fukt, men også en mild glød. Og så fjerner den all sminke, som er veldig deilig!"

Selv er jeg veldig fan av NYKR sin renseolje, som påføres på tørr hud og fjernes med en fuktig klut. Det er masse næring i oljen, og den fjerner all sminke, samt renser i dybden. Kluten gjør rensen lett eksfolierende, som alltid er deilig, men uten å være noen videre påkjenning for hudbarrieren – derimot fjerner den overflødige tørre hudceller. Et alternativ er Aesop sin Parsley Seed Cleansing Oil. Den har litt andre ingredienser og dufter helt deilig, og i tillegg blir den til en melk i kontakt med vann, som gjør at den lett fjernes.

Skummende renser har en tendens til å strippe huden for oljer på en tid av året når den trenger det som mest, så er som hovedsak greie å unngå akkurat nå. Likevel: Ingen regel uten unntak. 

"Selv om Sturm sin skumrens – Cleanser – er et hederlig unntak her!" påpeker Christianne. "Den tørker ikke ut, og er fantastisk selv for vinter-sart hud."

Har du urenheter og litt døll vinterhud Enzyme Exfoliator fra Susanne Kaufmann fantastisk. Jeg prøver likevel å ikke bruke den for ofte. Den prikker deilig på huden når man påfører den, du kjenner liksom at den jobber, men til gjengjeld blir den kjemiske eksfolieringen lett for mye av det gode hvis jeg bruker den for mye. Det er vanskelig, men et poeng, å porsjonere ut de aktive ingrediensene når været allerede er en påkjenning på huden. Så får de muligheten til å komme fullt tilbake om ikke mange ukene, når været – livet – kjennes hakket bedre.

Hvis du ikke vil holde igjen på ansiktsbehandlingene i dette været, anbefaler Christianne Strum sin Face Mask.

"Jeg hadde glemt den litt, men 'gjenoppdaget' den for litt siden," sier Christianne.

"Den er også HELT fantastisk - gir masse fukt samtidig som huden føles renset og glødende."

Hjemmespa er – tross alt – en av få fornuftige måter å tilbringe resten av vinterkveldene på.

 

Se alle produktene her

← Eldre Nyere →