Vaniljedufter å innvie høsten med

Høsten nærmer seg, og med kjøligere morgener og kortere dager kommer også behovet for å legge vekk den friske og lette sommerparfymen, og tylle deg inn i noe lunt og varmt istedenfor. Vi har valgt ut vaniljeduftene som overgangen til høsten hakket rundere og søtere – enten du trenger en duft å varme deg på, savner sommeren, eller ikke egentlig tenker at du liker vanilje.

 

Bilde: @lailacooks

 

 

Ny sesong, ny duft

Årets sommer bragte med seg fire årstider verdig av vær og vind. Men uansett om du tilbragte ferien i hetebølge eller storm (eller begge deler) kommer de første høstdagene med en helt egen luft, og sin helt egen lukt. Det ligger noe i luften som trekker deg tilbake til rutiner og lag-på-lag. Det er noe deilig med begynnelsen av en ny sesong, og de små, rituelle forberedelsene vi gjør på sesongen i vente. Ønsket om en ny duft er heller ikke et unntak. Det er merkelig hvordan sommermånedenes parfyme plutselig ikke lukter helt som den skal – eller rettere sagt, ikke gjør det den skal. Vi søker oss ikke lengre mot det friske og sprudlende, men derimot er det varme, krydrede og lune dufter som tiltrekker oss. Og få parfymenoter passer høsten like godt som vaniljen.

Vaniljen er kanskje like elsket som den er hatet. I det minste bærer noten på en rekke fordommer. Fra IKEAs vaniljeduftlys på mislykkede dater til frykten for å lukte som en overdådig bløtkake (eller tenåring) blir noten ofte misforstått som å være uraffinert, utelukkende feminin og søt på grensen til det sentimentale.

Men vaniljen er en duft med egenskaper langt mer komplekse enn simpelthen å være søt. Duften kommer fra krydderet ved samme navn, som høstes fra vanilje-orkideens belg. Det ble først funnet i Mexico, og dyrkes i dag i varme, tropiske klima som på Tahiti, Madagascar og Indonesia. Vanilje har en avslappende effekt, og i oldtiden regnet man vanilje som et afrodisiakum. Aztekerne lagde en drikk med kakao og vanilje (tlixochill) som de drakk mengder av. Det var en slags forløper til moderne kakao. Duftingrediensen kan ha krydrede, animalske, kremete og fruktige trekk, i tillegg til det søte. Ingrediensen kombineres også ofte med florale noter, sitrus og musk på en måte som runder av duften, uten at vaniljen nødvendigvis er markant. Derfor finner du vanilje blant notene på overraskende mange dufter, selv de du ikke forbant med vanilje i det hele tatt.

Visste du for eksempel at Heeleys tørre, myke Blanc Poudre har vanilje blant bunnotene, og at vaniljen bidrar til Trudons populære mynte-duftlyset Abd El Kaders friske, men runde karakter? Vaniljen brukes også i muskete og krydrete dufter, og er en gjenganger i mange klassikere, også i dufter populære blant menn, som Musc Ravageur fra Frédéric Malle (som du kan lese om under) og SMN sin Tabacco Toscano hos oss.

Samtidig kan en karakteristisk, gjenkjennelig vanilje være noe av det beste som finnes. Selv om mange har fordommer mot ideen om vanilje, er det vel få som ikke setter pris på en klem fra noen med en skikkelig digg vaniljeduft. Som den mest naturlige forlengelsen av varm hud, er ingrediensen også den perfekte motparten når kulda setter inn, og kan varme deg opp på en annen måte en ullgensere. Vaniljen er en påminnelse om at dufter kommer i mange varianter. Også parfymene våre endrer karakter med årstidene, etter som temperaturen og været endrer seg, og vi trekkes mot noe annet.

 

 

Bilde: Domenico Gnoli

 

Vaniljeduften som først overbeviste meg

Cologna Vaniglia fra Santa Maria Novella var blant mine aller første vanilje-crush, og en øyenåpner innen vanilje-kategorien. Før det var jeg av typen som fortalte meg selv at jeg ikke likte vanilje på grunn av sødmen, når tilfellet var at jeg forbandt vaniljen utelukkende med dufter som var alt for sukkersøte. Santa Maria Novellas cologne var ikke bare lett i konsentrasjon, og dermed ble mer diskret på huden enn jeg hadde forventet. Den hadde også en fruktig krydrethet som kjentes annerledes. Duften var uten tvil en vanilje, men åpnet øynene mine for at vanilje kunne ha flere uttrykk. Og blant de ulike formene for vaniljeduft fantes det også en vanilje for meg. Etter møtet med denne colognen har jeg åpnet øynene for mange andre vaniljedufter, men Santa Maria Novella sin står fortsatt igjen blant favorittene. 

 

 

Bilde: Renée Magritte - La Corde Sensible

 

Androgyne vaniljedufter

Hvis du - i likhet med mange andre - tenker at vanilje er en utelukkende feminin duft, er det verdt å lukte på Musc Ravageur. Som navnet tilsier, er duften laget rundt musk, men vaniljen er også en viktig ingrediens i å skape duftens dype, sensuelle karakter. I likhet med den velkjente Burboun-vaniljen, kan duften minne litt om en moden whiskey som smelter inn med og varmer opp huden. Den er dyp og androgyn, men kombinert med noter av lavendel, patchouli og mandarin får den også en karakter som kan hinte om en klassisk herrecologne. Den krydrede, sødmefylte basen gjør at du stopper opp et øyeblikk; Er dette også del av parfymen, eller lukter du simpelthen så godt?

 

Vanilje a la italienske morgentimer

Eau d'Italies Morn to Dusk er en muskete, ren vanilje inspirert av duggvåte morgentimer langs Amalfi-kysten, og varmen som murrer under den friske morgenen og venter på å kunne dukke frem. Duften er ikke bare ren i form av at vaniljen er en tydelig hovedrolle, men også fordi bergamott- og liljekonvallnoter gjør at det sødmefylte og varme ved vaniljen også kjennes frisk og diskret. Musk i bunnen runder den av til noe varmere og mer sensuelt. En veldig fin vaniljeduft dersom du er glad i vanilje, men en hverdagsduft som ikke dominerer for mye. Er du på utkikk etter en mer diskret og mindre søt vanilje, er denne duften verdt å teste – i tillegg til Diptyques Eau Duelle. Noen synes derimot ikke duften holder lenge nok, og da er den nydelig å legge over andre dufter, som eksempelvis L'eau Papier fra DiptyqueManta fra ArpaCologne Muschio fra Santa Maria Novella, M.D fra d'Orsay – eller den friskere sitrusduften Acqua Decima fra Eau d'Italie.

 

 

 

Sommerminner i duftform – den beste kuren mot høstmørket

Selv om høsten har kasjmirgensere og varme tekopper, er sommerens hete alltid en litt annen. Hva med å kombinere dem? Få ting gjør en bedre jobb i å fake sommervarme i høstmørket enn en varm, men likevel sommerlig duft. 28c fra Ormaie er en floral, tropisk og varm duft med hvite blomster, monoi og shea-smør i tillegg til vaniljen, og en dagdrøm tilbake til late, varme feriedager.

For noen ganger er nettopp nostalgien i en sommerduft det vi trenger for å overleve høsten. En påminner om hva sommeren var, og at den en gang kommer tilbake, og når du har falt til ro med realiteten, bevege deg over på en mer krydret vinter-vanilje, som Grand Soir fra Maison Francis Kurkdjian eller Vanille Antique fra BYREDO.

Jeg ble nylig påminnet om en av min barndoms favorittbøker, 'Musen Fredrik' (av en reel, hva ellers). Mens alle musene som bor i steingjerdet samler mat som forberedelse til den kalde vinteren, sitter Fredrik med øynene lukket og dagdrømmer. Alle de andre musene synes han er lat og udugelig. Men den dagen all maten er spist opp, har Fredrik alle historiene om lys og farger som han samlet over sommeren for å dele med de andre. Noen ganger tenker jeg at den riktige, sommerlige parfymen i høstmørket kan fungere litt som musen Fredriks farger. Den lyser opp hverdagen for deg, og alle rundt deg, når ting ellers ser mørkt ut. 

← Eldre Nyere →