Duften av rose

 

Rosen, en blomst som er beryktet og myteomspunnet på godt og ondt. Den er kjærlighetens blomst, men assosieres også av mange med en bestemors duft. Heldigvis er rosen så mye mer enn det, og her får du en liten innføring i rosenes verden. Bli kjent med rosens ulike karakterer, ideer og dufter.

Foto: Irving Penn

Rosens mange dufter

A rose is a rose is a rose. Det er disse ordene den amerikanske forfatteren Gertrude Stein muligens er aller mest kjent for, og de har blitt tolket i mange ulike retninger. Betyr det at en rose simpelthen er en rose, påståelig uttrykt gang etter gang? Eller betyr det at rosen kan være en rekke forskjellige roser – ulike karakterer, ulike ideer, men også ulike dufter?

For duften av en rose er på ingen måte bare en rose. Blomsten er kanskje lett å kjenne igjen på utseendet, men det duften er en ingrediens som spiller mange forskjellige roller. De ulike typene rose gjør at blomsten kan lukte alt fra friskt og rent, varmt og orientalsk, fruktig og sødmefylt til grønt og maskulint. Og så opptrer den – om så bare i kulissene – i mange flere parfymer enn du skulle tro.

Faktisk finnes rosen i mer enn 75% av moderne kvinnedufter, og i mer enn 10% av maskuline dufter – om ikke enda flere. (Skillet mellom det feminine og det maskuline er alltid relativt og kulturelt betinget, og særlig når det kommer til duft. Blant annet i Midtøsten ansees rose som en veldig maskulin duft, og kombineres gjerne med dypere noter som oud, lær og røkelse. I Europa har grønnere og lettere rosedufter begynt å bli mer populært blant menn.)

Se vårt utvalg av rosedufter

Bilde: The Roses of Heliogabalus (1888) av Lawrence Alma-Tadema

En symbolsk bukett

Vi er allerede i begynnelsen av februar måned, som vi kan lure på om er måneden hvor det selges flest rosebuketter i løpet av året. (Og altså for dere som har glemt det: Både Valentines-dag og morsdag nærmer seg!). Rosen forbindes med kjærlighet, i dens mange former. Fra forelskelse til gratulasjoner til avskjeder til kondolanser – rosen følger oss gjennom livet i godt og ondt.

Også i litteraturen finnes det en nærmest utømmelig liste med rose-referanser. Når Shakespeares Julie sier til Romeo at «A rose by any other name would smell as sweet», mener hun at navnet hans ikke betyr noe for henne, og at hun elsker Romeo uansett hva han er, og hvilken familie han tilhører. På den andre siden har vi forfatteren Umberto Eco. Da han ble spurt om hvorfor han kalte sitt mest kjente verk for «I rosens navn», svarte han «fordi rosen bærer så mye symbolikk at den knapt har noen mening igjen».

Men så kommer vi kanskje nettopp derfor tilbake til rosen igjen og igjen og igjen, fordi den er så kompleks og vanskelig å forstå ved første
øyekast – eller ved første duft. Til tross for klisjeer fortsetter den å fortrylle oss.

Foto: William Eggleston

Tjue tusen roseknopper

I motsetning til andre parfymenoter, ansees kanskje rosen som en av de «enklere». Du vet hvordan den ser ut – du har en hel bukett stående i studevinduet, faktisk! Og selv husker jeg å “lage” min første parfyme i en alder av fem år, ved å blande sammen roseknopper fra rosebuskene i bakgården og vannet fra en hageslange i en bøtte. Miksturen passerer kanskje ikke som parfyme for noen som helst, men ideen finnes likevel.

Parfymenes rose er derimot en omstendelig affære. For å produsere 10 milliliter konsentrert roseduft, krever det ikke mindre enn 20.000 roseknopper. Alt fra jordkvalitet til luftfuktighet til tid på året (eller døgnet) kan være med på å avgjøre hvordan roseduften til slutt kommer til å lukte.

Rosene dufter også mest tidlig om morgenen. Derfor plukkes roser senest før klokken ti – før solen har stått opp og fordampet vekk morgendugget som har lagt seg over blomstene over natten. Det er da vi kjenner duften av rosen aller best, og i løpet av dagen vil lukten faktisk avta noe.

Bilde: Georgia O’Keeffe

A rose by any other name

Det finnes mange typer roser her i verden, men når vi snakker om duft, er det to sorter som er fremtredende; Damaskus-rosen (også kaldt Tyrkisk og Bulgarsk rose fordi den kultiveres disse stedene) og Centifolia rose (som bokstavelig betyr hundre kronblader, og er også kalt Grasse-rose, Mai-rose og «cabbage rose».)

Omtrent 80% av all roseolje som produseres kommer fra Bulgaria og Tyrkia, i tillegg til Iran og Marokko. Men også verdens dufthovedstad, Grasse i Frankrike, har en stor produksjon av Mai-rosen, som regnes å produsere høyst konsentrasjon av høykvalitets rose absolute eller roseekstrakt av alle rosetyper.

Imidlertid handler ikke bruken av de ulike rosetypene nødvendigvis om kvaliteter, men også om de forskjellige duftene. Ja, de alle dufter selvsagt rose – men begynner du å sammenligne de ulike sortene, kjenner du også hvordan de har ganske forskjellige karakterer og fasetter.

Damaskus-rosen har en dyp floral, sødmefull duft. Den beskrives som sitrusaktig, krydret eller fruktig, litt avhengig av jordsmonnet og klimaet der den er kultivert. Dens røtter kan bokstavelig talt spores tilbake til India, men kom til Europa via det antikke Persia for flere tusen år siden. I dag er Bulgaria verdens største leverandør av rosen. Damaskus-rosens “hovedstad” regnes gjerne å være Rose Valley i Bulgaria, som er plassert i et varmt klima, i skyggen mellom høye fjellsider. Dette skaper de perfekte forholdene for den sødmefylte og fruktige roseduften.

Mai-rosen – eller Rosa Centifolia – har en lettere sødmefylt og honning-aktig karakter. Den har også noe mildt muskete og lær-aktig over seg. Selve blomsten er mer delikat, og vanskeligere å gro enn Damaskus-rosen. Derfor er den også mer sjelden og eksklusiv enn andre rosesorter – også innen duft. Fordi den er så skjør, håndplukkes hver eneste roseknopp for hånd, ved å vri den og forsiktig klype den av der blomsten møter stilken. Som navnet tilsier, plukkes den også bare tidlige morgener i måneden mai, akkurat når rosen har begynt å blomstre. Men kjært barn, mange navn: cabbage rose, Rosa Centifolia, og de hundre kronbladers blomst er alle navn som refererer til rosens massive og vakre manke av kronblader.

Her finner du et utvalg av roseduftene våre, både med mai-rosen og damaskusrosen:

Lettere, friskere rosedufter:

Rose of No Man’s Land fra BYREDO er en fruktig bukett av Tyrkiske roser på en base av musk og papyrus. Den er floral og lun og elegant, uten å kjennes tung. Den relativt nye Young Rose fra BYREDO er absolutt ingen bestemors rose. Kombinasjonen av damask-rose og sichuanpepper gjør at den oppleves frisk og moderne. Diptyque sin Eau Rose er en lett og frisk roseduft, som et vindkast fra en eng fullav roser. Duften inneholder både centifolia-rosen og damaskusrosen. Prøv også Eau Rose eau de parfum fra samme merke, som spiller på overraskende fasetter av rosen som kamomille, lychee og artisjokk! Aqua Universalis Cologne forte fra Maison Francis Kurkdjian er på ingen måte en ren eller umiddelbar rose-duft, men oppleves heller som en frisk, sitruspreget cologne. Med noter av sitron, damaskus-rose og hvite blomster, oppleves duften ren, lett og oppfriskende. Perfekt hvis du er på utkikk etter en unisex-blomsterduft.

Er du derimot på utkikk etter en tydeligere rose som både passer til menn og kvinner? À la Rose og l’Homme À la Rose fra Maison Francis Kurkdjian er parfymenesens to tolkninger og dedikasjoner til rosen. Mens herreduften har salvie, grapefrukt og amber i tillegg til centifolia- og damascena-rose, er den mer feminine utgaven litt mer sødmefylt, med et hint av fiol og musk.

Rosedufter med Centifolia-rosen

Rose Aria fra Heeley er en sensuell roseduft med en orientalsk base. Den inneholder kun centifolia-rosen, og den honning-aktige blomsten i kombinasjon med en base av varmt sandeltre, musk og safran gjør duften hudnær og elegant. Rose har tradisjonelt også vært mye brukt i hudpleie og kosmetikk utover bare parfymer, og rosevannet fra Santa Maria Novella er et herlig produkt som dufter rent og friskt av Mai-rosen, og kan brukes som alt fra et beroligende ansiktsvann til en lett cologne. Ha det i klesvasken, hell noen dråper i badekaret eller kjøl ned huden om sommeren – det er helt uten alkohol.

Rosedufter med Damaskus-rosen

Hippie Rose fra Heeley er friskere enn parfymehusets andre roseduft, Rose Aria. I Hippie Rose finner du rosen i et grønnere og mer urtete selskap, blant annet med vetyver, patchouli, grønn mose og musk. Kanskje en litt mer chypre-aktig duft, i tråd med kjente rosedufter som Portrait of A Lady fra Frederic Malle – bare ti hakk lettere? Er du på utkikk etter noe som befinner seg et sted mellom den lettere Heeley-duften og den potente Malle-klassikeren, kan vi anbefale den lær-pregede og grønnere Rose et Cuir fra Frederic Malle og pariser-bohemen Eau Capitale fra Diptyque.

Duftlys med rose

Duften av Rosa Damascena-lyset fra Carrière Frères kan en gjette seg frem til. Det er likevel virkelig verdt å dufte på, slik at du får kjenne den faktiske duften av en eng med damaskusroser fylle rommet. Andre billedlige roselys er klassikeren Roses fra Diptqyue, som nå har blitt lansert på nytt sammen med et kamille-lys og et lytchee-lys, som trekker frem det florale og det fruktige – og hver sin uimotståelige karakter – i rosen. Foretrekker du duften av et hjem fylt med friske roseknopper, omringet av et lett, rosa lysskjær? Prøv Santa Maria Novella sitt kubbelys med roseduft.

Foto: Richard Avedon

 

Se produktene nevnt i artikkelen her

← Eldre Nyere →