Kjærlighet kommer i mange dufter

Valentinsdagen får oss kanskje til å tenke på en romantisk date – enten den allerede er skrevet i kalenderen, eller du forgjeves venter på en invitasjon. Eller det motsatte; den blir årets minst romantiske dag, som vi enten ignorerer eller ironiserer over. Men kjærlighet kommer også i andre former og relasjoner – noe som duft kan minne oss på. I anledning kjærlighetshøytiden har vi valgt ut noen parfymer som på hver sin måte er er en kjærlighetserklæring, og en påminnelse om at kjærlighet ikke baredufter som røde roser, men også som personen du er glad i. 

Parfymen, en kjærlighetserklæring 

Årets mest romantiske dag har en tendens til å bringe med seg blandede følelser. Det er en dag som på én og samme tid handler om det medmenneskelige, ekte og nære – selve kjærligheten – og samtidig styres av de kommersielle kreftene som minner oss på å kjøpe de røde rosebukettene og hjerteformede sjokoladeeskene. Eller mer presist, markedskreftene som finner enhver anledning for oss til å kjøpe noe nytt.

Jeg er med andre ord splittet i forhold til dagen. Personlig, men også ved å skrive dette brevet med hensikt om å overbevise deg om at duft er en fin måte å markere kjærligheten. Men så ligger det kanskje også noe i det? Der buketten med røde roser er symbolsk, er parfymen i tillegg intim, personlig, og bærer minner og opplevelser med seg videre.

Foto: Alec Soth, Two Towels

Velduftende alternativer til rosebuketten

Image of Aromatherapy Associates - Rose Bath & Shower OilImage of Maison Crivelli - Rose SaltifOliaImage of Maison Francis Kurkdjian - À la rose Scented candle 

 

Foto: Ukjent. Via are.na/

Jeg har dufter jeg har gitt i gave til tidligere kjærester, og i kjølevannet av et forhold kan jeg angre. Hvorfor sløste jeg bort en så god duft på noe som ikke varte? Men i det lange løp er det også noe fint ved det. Forholdet – om det så ikke varte for evig og alltid – får i hvert fall lov til å leve videre i parfymen, som en velduftende suvenir fra en annen tid. Duften av en sommerflørt kan ha noter av ananas, lavendel og patchouli – en annen dufter av det bittersøte skallet på en appelsin. Et forhold finnes i duften av vetiver, eller salt kokos.  

Dufter til en du er glad i

Image of Heeley - Vetiver VeritasImage of Eau d'Italie - Acqua DecimaImage of Frédéric Malle - Music for a While

 

D'Orsay - duften av et hemmelighetsfullt forhold

Illustrasjon. Alfred D'Orsay, via dorsay.com

I visse sammenhenger kan også duft erstatte fraværet av en person du savner. Det var tilfellet med D'Orsay, og det historiske opphavet til parfymehuset vi introduserte hos oss i fjor. Alfred D'Orsay utviklet en duft som kun tilhørte han selv og hans elsker, Marguerite Blessington. Gjennom duften kunne de dele noe sammen i tiden de tilbragte fra hverandre. Duften hadde ikke et navn, men derimot et karakteristisk blått bånd knytt rundt flaskehalsen. Den mystiske duften var et eget språk for det som ikke kunne sies høyt, men likefullt eksisterte.

Parfymer for hemmelige beundrere

 Image of BYREDO - UnnamedImage of D'Orsay - C.G. Vouloir être ailleursImage of The Different Company - Sublime Balkiss

Edmound og Thérèse Roudnitska

For parfymenesen Edmond Roudnitska er parfymen Le Parfum de Thérèse en kjærlighetserklæring til hans kone. Duften ble først utviklet spesielt for henne på 1950-tallet, og var på den tiden svært avantgarde med sine frukt- og grønnsaksnoter av blant annet melon, agurk og sviske. Duften tilhørte bare henne i over 50 år, før den ble tilgjengelig som del av Frédéric Malles kolleksjon. Det var en duft laget til Thérèse, som også ble duften av Thérèse. Den er mild, hudnær, svakt fruktig og med en karakter som ikke ligner noe annet. På den måten får den deg til å virkelig forstå at duften ikke er laget for et marked, men for en helt spesiell person. Som om kjærligheten Roudnitska har for sin kone er en ubeskrivelig fasett i seg selv. 

 

Dufter dedikert til kjærligheten

Image of Son Venïn - 3007Image of Goutal - Songes EDPImage of BYREDO - Eyes Closed

Barndomsdufter fulle av kjærlighet

Foto: Ukjent. Via are.na

Det er ikke bare den romantiske kjærligheten som finnes mellom notene på parfymer. Lipstick Rose, for eksempel, er heller en kjærlighetsærklæring til en mor. Duften er inspirert av et duftminne fra barndommen til nesen Ralf Schweiger, slik han husker lukten av leppestiften som moren hans tok på seg før hun skulle ut. Duften bærer videre assosiasjoner til en nostalgisk Hollywood-glamour, og bildet av en filmstjerne med et øyeblikk for seg selv ved sminkebordet. Og det er ikke alltid så langt mellom en stjerne og en mor, i hvert fall i et barns øye.

Barndomsminner i duftform

Image of Goutal - Petite Cherie EDP Image of diptyque - Do Son EdTImage of Frédéric Malle - Sale Gosse

Duften av et (avslått) frieri

Foto: Sudeleyslottet via House & Garden

Noen dufter holder heller andres kjærlighetshistorier, og andre former for moderlig kjærlighet, slik som By Any Other Name fra Altaia.
. Med noter av litchi, rose, osmanthus og sedertre skal parfymen dufte av skjønnheten til parfymegrunnleggerens mor. Hun bare var 16 år og spaserte gjennom Tudor-rosehagene i Sudeleyslottet i Glouchestershire, og ble fridd til (for første gang). Hun fulgte sin mors råd og avslo frieriet, men skjønnheten i øyeblikket hadde hun alltid med seg. Det er nå også foreviget gjennom duften, hvor rosehagen selvsagt ikke er til å unngå.

Altaias kjærlighetserklæringer

Image of Altaia - Any Day NowImage of Altaia - Wonder of YouImage of Altaia - Don't Cry For Me

 

 Del en duft med en du er glad i!

 

Foto: Gillian Wearing, Best Friends for Life! (from Signs that say what you want them to say and not Signs that say what someone else wants you to say, 1992–93). © the artist

En ny duft kan også være en måte å begynne et nytt kapittel på, enten det handler om et nytt forhold eller simpelthen markere en kjærlighet du ellers tar for gitt. Det kan være en duft du gir – eller deler – med en venn, en mor, en du savner, eller en du ønsker at skal få større plass i livet ditt. En valentinsduft trenger ikke handle om forhold. Den kan handle om en ny tid, fylt med nye minner, og nye, velduftende former for kjærlighet.

Dufter til en venn

Image of Heeley - Jasmine ODImage of Santa Maria Novella - Cologne Città di kyotoImage of diptyque - Philosykos EdT

 

← Eldre Nyere →