Rosacea

Rosacea er en utbredt hudtilstand som gjerne gir utslag som rødmende, hoven, sensitiv og til tider kvisete hud. Vi hjelper deg med å finne produktene som holder rosacea-huden i sjakk.

 

Hva er rosacea?

Rosacea er en av de vanligste kroniske hudtilstandene vi kjenner til. Den kjennetegnes av at huden blir sensitiv, rødmende, og til tider hoven. Tydelige blodkar og akne-lignende utbrudd er også normalt.

Rosacea rammer 5-10% av befolkningen, og til større grad kvinner og personer med lysere hudtoner. Grunnen til at noen utvikler rosacea er fortsatt ukjent, men forskning viser gjerne til en kombinasjon av arv og miljø. Har du et familiemedlem som allerede har rosacea, er altså sjansen større for at du får det selv. Men livsstilsfaktorer kan også spille inn, som mye sol, stress, rødvin eller sterk mat.

 

Rosacea-vennlige ansiktskremer

Lait-Crème Sensitive - Face Cream - Protective Face Cream

 

Lait-Crème Sensitive er den klassiske, franske apotekskremen, men til enda større grad tilpasset sensitiv hud. Perfekt på tørr til fet hud, og brukes ofte av make-upartister fordi den funker prima under sminke.

Face Cream fra Dr. Barbara Sturm er en beroligende, fuktighetsgivende, men likevel lett, anti-age-krem. Den pleier sensitiv rosacea-hud, og demper rødhet. Hudpleieserien, utviklet av legen med samme navn, har "mild pleie som den beste behandling" som sin hud-filosofi, og er elsket av både mer og mindre kjente fjes verden over. 

Protective Face Cream fra Santa Maria Novella er en mild, fuktighetsivende krem, beriket med planteekstrakter. Kremen har SPF15, og er anbefalt både morgen og kveld for hud med rosacea

Se flere rosacea-vennlige produkter her

 

Hvordan behandle rosacea

Til tross for at rosacea er en kronisk hudtilstand, og altså ikke lar seg kurere, er det mange måter du kan holde den i sjakk.

Ytre faktorer – fra sol til stress til spisevaner – kan påvirke hvordan hudtilstanden utarter seg. Sterk mat, rødvin, høyt stressnivå og medisiner er blant faktorene som er knyttet til rosacea-utbrudd. Det er også vist en sammenheng mellom sol og rosacea, og det anbefales derfor at du bruker solfaktor hver dag – også når det er overskyet.

 

Begynn med baderomsskapet

Det finnes reseptbelagte medisiner og kremer som kan dempe rosacea. Å gå gjennom baderomsskapet ditt kan imidlertid være et mindre drastisk sted å starte.

Generelt er sterke produkter – enten de inneholder syrer eller parfyme – en dårlig match med rosacea. Disse burde byttes ut med mildere produkter, rettet mot sensitiv hud og rødhet. Med andre ord, rosacea og rødlig, sensitiv hud har mye til felles, og du ikke nødvendigvis velge produkter med rosacea skrevet på etiketten.
Gå for en mild, fuktighetsgivende rens, et serum som beskytter hudbarrieren og beroliger, og en fuktighetskrem som er mild og gir nok fukt. Og avslutt med solfaktor.
Men: Ingen regler uten unntak. Selv om syrer frarådes mot rosacea, er det likevel (milde) kjemisk eksfolierende produkter som kan være til hjelp. Azelaic Acid er blant annet anbefalt av mange hudleger mot rosacea, og Dr. Barbara Sturm anbefaler daglig bruk av enzym-rensen hennes for rosacea-hud.

 

Milde rosacea-vennlige renser

Balans Cleanser - Enzyme Cleanser - Softening Cleanser

 

Balans Cleanser fra Själ er en mild gelérens som dyptrenser og fukter huden. Den kan brukes for å fjerne sminke, også på øynene, og gjør at huden kjennes frisk og fuktet etter bruk. 

Enzyme Cleanser fra Dr. Barbara Sturm er en pulverrens som skummer i kontakt med vann. Den eksfolierer og dyptrenser, uten å være en stor påkjenning for huden. Passer dermed perfekt for tørr, sensitiv eller rosacea-plaget hud. 

Softening Cleanser fra Tata Harper er en gelérens basert på naturlige ingredienser, og er rettet spesifikt inn mot sensitiv, tørr og rødmende hud. Den er hypoallergen (inkludert nøtteallergi!), testet på hud og vegansk.

Se flere rosacea-vennlige produkter her

 

 

Finn rutinen som passer for deg

En hudpleierutine som er spesielt tilpasset rosacea dine kan gjøre en stor forskjell. Er du usikker på hvilke produkter du trenger, sitter vi på masse kunnskap, og hjelper vi deg gjerne (selv om de rent medisinske vurderingene må tas med legen din). Vi har også vask tilgjengelig i begge våre butikker, som gjør det mulig å teste produktene på huden før du kjøper.

 

Serum og kremer som roer rosacea-hud

Calming Serum - Hydration Serum - Seeking Silence

 

Calming Serum fra Dr. Barbara Sturm. Som navnet tilsier, er dette serumet direkte rettet mot å berolige rød, irritert, sensitiv og stresset hud. Det er et avansert, plantebasert kompleks av aktive ingredienser, og i tillegg bidrar det til å styrke hudens egne beskyttelse. 

Hydration Serum fra Verso er mildt, aktivt fuktgivende og bidrar til å styrke hudens barriere (som igjen beskytter mot forurensning, sol og andre ytre faktorer). Det gir umiddelbar og langsiktig fukt, inneholder Niacinamide, og er supert for rosacea-hud. Kan også brukes alene som fuktighetskrem om sommeren.

Seeking Silence fra Aesop er en fuktighetskrem som roer sensitiv hud, lindrer irritasjon og redusere rødhet. Inneholder blant annet Squalene, ingefærrot og Bisabolol.

Se flere rosacea-vennlige produkter her

← Eldre Nyere →