Duftkategori: Hvite blomsterdufter

Illustrasjon: Elsa Beskov, Jungfru Blåklint och hennes vänner

 

Blomsterdufter kommer i mange ulike varianter, og mangfoldet er alt for stort til å oppsummeres som én kategori. Vi har allerede skrevet om rosedufter, og her kan du bli kjent med kategorien av hvite florale dufter.

 

Bilde: Georgia O'Keeffe, Two Calla Lily on Pink, 1928

 

Om duftfamilien

Hvite blomster - eller hvit floral, som det heter på duftspråket – er en duftkategori som oftest omfatter en type florale dufter som gjerne har et krydret, markant, men likevel silkemykt uttrykk. Jasmin, lilje, tuberose, hyasint, ylang ylang og liljekonvall er ofte de velduftende blomstene som inngår i kategorien. Kanskje ikke så overraskende, har blomstene sine hvite kronblader til felles. Men likevel inngår ikke alle hvite blomster i duftkategorien. Det handler like mye om blomsterduftens karakter.

Hvite florale dufter beskrives ofte som sofistikerte og elegante, med en viss dybde. De er også mer modne og mindre sjenerte i sitt uttrykk enn de letteste blomsterparfymene, slik som roser, appelsinblomst og mimosa. Dermed er det kanskje ikke duften du velger i gave til en 15-åring (hvor det også finnes en risiko for at måtehold i bruk enda ikke har sunket inn). 

Samtidig er spekteret av uttrykk enormt når det kommer til hvite blomsterdufter. Fra en myk og hudnær tuberose, til en yndig og grønn liljekonvall, til en mer potent og markant jasmin, til en kjølig hyasint. Baccarat Rouge 540 er en favoritt hos mange, men oppleves kanskje ikke som en sjasminduft hos de fleste. Sundazed fra BYREDO er duften av en sitrusmoden dag i sommersolen, hvor jasminen spiller en lite markant, men likevel viktig rolle blant hjertenotene.

 

Olene (Diptyque) - Synthetic Jungle (Frédéric Malle) - 3007 (Son Venin)

 

Olene fra Diptyque er en duft av hvite blomster – blåregn, narcisser (påskeliljer!) kaprifol og ikke minst jasmin. Til avveksling fra mange jasmin-dufter har denne en letthet, og et hint av grønt, og passer både dag og kveld.

Synthetic Jungle fra Frédéric Malle har noter av  basilikum, liljekonvall, jasmin og patchouli. Den er klar og frodig, men også mystisk og spennende. 

30_07utviklet av det norske parfymemerket Son Venïn, er en sofistikert floral duft, sammensatt av en frisk appelsinblomst i kombinasjon med pudrede noter, og en bukett hvit jasmin og et hint av vanilje i basen.

 

Bilde: Salomon's Seal av Lord Snowdon

 

Slik oppleves hvite blomsterdufter

Hvite florale noter kan også oppfattes ganske forskjellig. Noen synes de lukter rent og floralt, andre synes de er potente, krydrede, og på grensen til det ubehagelige. Hat/elsk-forholdet til for eksempel jasmin og tuberose er visst genetisk bevist, litt på samme måte som at noen mennesker synes at koriander smaker såpe. Men ikke la deg skremme av det; det er faktisk gjort forskning som viser at 83% av alle parfymer (markedsført) for kvinner, og 33% for menn, inneholder jasmin-noten. Selv om disse funnene begynner å bli noen år gamle, sier det også noe om jasminens egenskaper i et mangfold av duftkombinasjoner.

 

Duftlys med hvite blomster 


Jasmin (Diptyque) - Casablanca Lily (Frédéric Malle) - Trianon (Cire Trudon)

 

Jasmin fra Diptyque dufter av berusende, sensuelle og delikate jasminbusker, og sender tankene til middelhavs-hager.

Casablanca Lily fra Frédéric Malle  er som en bugnende bukett med liljer, med sin majestetiske silhuett og salte, krydrede duft. Et svært elegant duftlys. 

Trianon fra Cire Trudon skal minne om naturens skjønnhet; å plukke hyasinter, roser, hvite blomster og ville urter fra en eng. Lyset er inspirert av og oppkalt etter landstedet til Marie Antoinette.

 

Foto: Imogen Cunningham, The First Magnolia

Naturlig eller kjemisk fremstilt?

Når du lukter på hvite florale dufter er det lett å drømme seg bort i store buketter og frodige blomsterhager. Imidlertid er dagens hvite blomsterdufter hovedsakelig kjemisk fremstilt. Å fremstille tilstrekkelige doser av hvite blomster – i både mengde og kvalitet – er ekstremt vanskelig, og ikke minst dyrt. For å si det enkelt, gjør høykvalitets kjemikalier jobben enklere og ofte bedre enn den faktiske ingrediensen. Den evner å fremheve idealet, og perfeksjonere dens opphav. Det gjør blant annet at mange synes det er mer behagelig å ha et lilje-duftlys stående i rommet, enn en faktisk bukett med hvite liljer. 

Likevel er idealet og utfordringen ved å bruke naturlige hvite blomster holdt høyt i parfymeverdenen. I Frédéric Malles Carnal Flower, utviklet av Dominique Ropion, er det brukt den høyeste konsentrasjonen av ekte tuberose i noen parfyme på markedet.

Men husk: De beste og mest banebrytende syntetene er ofte minst like dyre som naturlige ingredienser. Når det kommer til parfyme, er det ingrediensens kvalitet som er avgjørende, uavhengig om den er naturlig eller kjemisk. Slik finnes det både synteter av lav og høy kvalitet, og naturlige ingredienser med lav og høy kvalitet. Skal man lage duft av høy kvalitet, trenger man det beste fra begge verdener, og friheten til å velge. Vi oppfordrer til å fokusere på opplevelsen duften gir, fremfor ingrediensene, særlig når det kommer til parfymehus av høyere kvalitet.

 

Dufter med liljekonvall

Mughetto (Santa Maria Novella) - Inflorescence (Byrdeo) - Fior Fiore (Eau d'Italie)

 

Mughetto fra Santa Maria Novella er en én-notesduft, bestående av grønn liljekonvall. I katolsk tro spiret de første liljekonvallene fra tårene som traff bakken da Maria gråt ved korset.

Inflorescence fra BYREDO  er en dedikasjon til det florale. Duften åpner mer roseblader, freesia og en varm honningnote, og beveger seg over i en vårlig liljekovall i selskap av magnoliaen, og rundes av på en base av frisk jasmin.

Fior Fiore fra Eau d'Italie. Om kveldene og nettene blomstrer de vakre jasminblomstene rundt Hotel Le Sireneuse i Positano, som er hotellet bak Eau d'Italie. Denne duften er en dedikasjon til den fortryllende duften som omgir hotellet i nattetimene. 

 

Foto: fra filmen The Souvenir Pt II (2021)

 

Mitt eget forhold til hvite blomster

Personlig har forholdet mitt til hvite florale dufter – kanskje særlig med trykk på nettopp tuberosen – endret seg drastisk siden jeg begynte å interessere meg for parfyme. Ikke bare begynte interessen min i den mer friske og tre-baserte enden, men jeg rynket også på nesen ved tanken på det florale. Likevel begynte jeg raskt å bruke grønnere, fruktigere blomsterdufter som Eau de Magnolia fra Frédéric Malle, roseduften L’Ombre dans L’Eau fra Diptyque og BYREDOs La Tulipe, som i og for seg er inspirert av tulipanen, blomsten uten en duft. Hvite florale dufter kjentes fortsatt fremmed for meg. Jeg opplevde dem som for damete, tunge, og kjedelige. Men også disse duftene ble jeg gradvis mer åpen for, introdusert gjennom den kremmyke men likevel karakteristiske tuberosen i Carnal Flower. Jeg begynte med dusjgeleen og hårparfymen, som er lettere parfymert enn selve pafymen. I dag elsker jeg den i alle varianter, og den har åpnet øynene mine for tuberose-noten generelt.

 

Dufter med tuberose

Carnal Flower (Frédéric Malle) - Flowerhead (Byrdeo) - Narcotic V. (Nasomatto)

 

Carnal Flower fra Frédéric Malle utstråler tuberosens blomstrende magnetisme. Notene fremhever den naturlige motsetningen i tuberosen; friskhet i kombinasjon med dypere, mer krydrede og melke-aktige noter. 

Do Son Hand Cream  dufter av tuberose, appelsinblomst og jasmin. Duften er den samme som parfymen med samme navn.

Narcotic V er en intenst feminin og sødmefull tuberose. 

← Eldre Nyere →