Hva lukter julen, egentlig?

Julen handler om å skape egne tradisjoner – og egne juledufter. Les om de egne og særegne duftene som får oss i julestemning.

 

 

Mandariner og julegraner, pepperkaker og nellikspikere, peisovner og kongerøkelse. Vi har alle våre juledufter. Kanskje mer enn noe annet, hjelper disse oss med å komme i julestemning. Men julen består også av personlige og mer særegne tradisjoner. Og med egne tradisjoner følger det også helt egne julelukter.

Mange av disse luktene er vi nok ikke klar over, og blir til innimellom de store begivenhetene. Når vi pakker inn presanger i siste liten, eller lager middagene der julematen får en pause. Når vi stresser oss gjennom hverdagen for å fikse alt som plutselig må fikses før jul. Eller når vi har fått nok av hele jula, og låser oss inne på badet i en time, tenner et duftlys og tar en uforholdsmessig lang dusj.

 

For noen år siden innså jeg at lukten av jul for meg var intet mindre enn møllkuler. Etter at familiens julepynt ble angrepet av møll for mange år siden, er det fortsatt den umiskjennelige kjemiske lukten som fyller stua lille julaften når vi gjør oss klare til å pynte treet. At det lukter forferdelig, kan vi alle være enige om. Samtidig er møllkulene nå fylt gode assosiasjoner og hyggelige minner – selv om jeg alltid har behov for gjennomtrekk i en time etter at treet er pyntet.

Det er likevel ikke sagt personlige julelukter trenger å være like stramme – tvert i mot. Men istedenfor å velge Julelyset med stor J, anbefaler vi deg til å finne din helt egen juleduft, og skape dine egne juleduft-tradisjoner.

 

 

Café Society fra Frederic Malle og Au 17 fra Maison Francis Kurkdjian

Café Society er sammensatt av amber, patchouli og lavendel, og skal lukte som middagsselskaper i store Paris-leiligheter. Det gir følelsen av en lun og tilfreds stemning rundt bordet etter at desserten er spist og gjestene har sunket godt til rette i stolene sine. Litt kake igjen på tallerkenen, hoder som hviler på hverandres skuldre, peisen som varmer og knitrer, kanskje noen som tar seg en sigarett i vinduskarmen. (De siste årene har nok Paris kjentes langt borte for de fleste av oss, og det er mulig de største middagsselskapene må la vente på seg i år også. Da kan dette lyset være en perfekt liten kompensasjon). Ønsker du imidlertid mindre kake, og mer peis? Prøv Au 17 fra Maison Francis Kurkdjian, som også er inspirert av sene kvelder (og morgenen derpå!) i lune og personlige Paris-leiligheter. Lyset dufter av åpen ild fra peisen og japansk røkelse, og er røkt, men lun.

Genevrier fra Diptyque

En annen julefavoritt – når du har fått nok av julen. Lås baderomsdøren bak deg, skru på dusjen på fullt (eller badekaret, hvis du er så heldig), påfør en ansiktsmaske som lover alle gode ting, og fyll rommet med duften av einer. Lyset dufter oppløftende og friskt av einebær, og har noen grønne, men krydrede undertoner. Duften er inspirert av en friske, rene duften av å gå fjelltur omringet av einer. Forhåpentligvis kan lyset gi deg litt av den samme følelsen.

 

 

Eucalyptus fra Diptyque

Det er lov å gi de varme og søte juleduftene en pause – også i resten av hjemmet. Eucalyptus fra Diptyque dufter rent og oppløftende av rosmarin, malurt, eucalyptus og saltvann, er et fantastisk avbrekk til alle julekrydderne. Samtidig kan er det aromatiske og urtete duftlyset være en annen vri på hva julete krydder kan være? “Urteplantene på kjøkkenbenken møter julegranen i stua møter kamferdropsene i julestrømpen fra bestemor”-typen duft?

 

 

Cire fra Cire Trudon

Mer enn et julelys, er kanskje Cire fra Cire Trudon et vinterlys. Det er perfekt å tenne på de gråeste og mørkeste dagene, når det er slaps – ikke hvite snøfonner – som fyller gatene, og dagslyset varer et øyeblikk. Lyset dufter av bivoks, og har altså karakteren til honning, uten like mye sødme. Det kommer i et brunt, transparent glass, som lyser opp en ellers grå vinterdag med en varm glød. Lyset er også en hyllest til biene, og fungerer som en påminner om at solen snur, snøen (slapsen) omsider skal smelte, og at den summende lyden av biene om våren ikke er en evighet unna.

God, velduftende jul fra oss hos Heaven Scent!

Finn ditt julelys i nettbutikken, eller besøk oss i en av våre fysiske butikker for ekstra julestemning.

Her har vi samlet et utvalg juleprodukter og tipsene fra denne artikkelen. 

← Eldre Nyere →