Duften av Cecilie Egeberg

Henia snakker med Cecilie Egeberg, designer, duftkonsulent og kvinnen bak Nykr.

 

1. Hvis du lukker øynene og tenker på barndommen, hva lukter du? 

 Vi bodde på Møhlenpris i Bergen, og jeg tenker på oppgangene hvor vennene mine bodde. Vi fløy inn og ut hos hverandre. Matlukter, skurekrem og våt sement. For ikke å glemme røyklukt...Dette var jo på 80- tallet, så alle røykte, overalt. Røyklukt inni bilen! Jeg spilte fotball, og foreldrene stod på sidelinjen og der lå det et teppe av røyk, ha ha. Min bonuspappa var snekker, så vår oppgang luktet sagflis. Atelieret til mamma som lå i etasjen over leiligheten vår, luktet av terpentin, maling og trykksverte. Mamma sparte på kaffegrut til å skrubbe hendene med, kaffegrut blandet med zalo fjerner maling, og lukt. Genialt, litt som Aesops Reverence håndvask.

 2. Hva lukter Oslo?                                                                                             

 For meg lukter Oslo kaffe, ikke bare fra Filipstadkaia, men generelt alle kaffebarene, og et meget kaffedrikkende folk. Og jeg tenker på syrinene, og lukten over hele byen når de blomstrer en gang i mai. Noe sjølukt, som preger luften, noe vått. 

3. Hva lukter Bergen? 

 Bergen lukter mer; mer vått, og friskere. Det er jo de samme elementene som i Oslo, sjø og asfalt ...Hvis det er sol, lukter Bergen helt annerledes enn ellers, da lukter det is og øl. Også tenker jeg på Fløyen, og der lukter det skog. Og Rododendron, det er massevis, og Nygårdsparken med kastajetrærene i full blomst, og lukten av våte kastanjer om høsten.

 4. Hva lukter drømmemannen?

 Han lukter som mannen min: French Lover. Den fikk han da han spilte fransk mann i Spamalot på Folketeateret, haha! Han brukte Issey Miyake i alle år, og var umulig å snu, men så kom French, og da var det Issey ut, og nå er det sikkert French Lover resten av livet.

 

         

5. Hvis Dirty Dancing var en lukt, hvordan ville den ha vært?

Jeg var så forelsket i Patrick Swayze. Elsket Rob Lowe og Patrick Swayze i Young Blood.

Dirty Dancing luktet nok litt svette. Skinn, bil, bensin og piperøyk. 50- tallet som møter 80- tallet, Coco Chanel vs Date.. Nybonete gulv vs. Ajax. Leggevann vs. Jane Helen sjampo. Og parfymene Samsara og Loulou. 

 Det får meg til å tenke på farmor, det var L´Air du Temps, mentos pastiller, sigarettrøyk og så hadde hun fyrstikker på do. Husker alle de luktene sammen, det er barndom. Min bonuspappa drev også med eiendom i Bergen, og han overtok et gammelt parfymeri hvor jeg fikk et enormt sett med sminketestere, også brukte jeg innlegget fra en konfekteske som jeg drev og blandet leppestiftene og alt mulig i de tomme hullene og lagde mine egne farger. Det er jo litt vittig å tenke på nå som jeg lager NYKR, at det på en måte startet med en konfekteske.             

Den eneste parfymen som har vært med i overgangen, etter at jeg oppdaget mer nisjedufter, er Roma- den har vært med fra 80-tallet til nå. Den parfymen jeg har fått mest komplimenter for er Malle's Dries Van Noten, den må sprayes litt på avstand bare, den kan bli veldig sterk.  Og nå fortiden har jeg hang-up på sitrus og bruker Malle's Cologne Indelebile, og Bergamote fra Le Labo. Mûre et Musc er en "all time favorite". Jeg har blitt mer og mer glad i interiørparfyme i form av spray fremfor duftlys, datteren min fikk en som ble litt mye for meg, og av og til velter det Cyprès – duft ut av rommet hennes, ha ha ha.  

 

H: Skal man være forsiktig med parfyme på noen måter?

C: Ja! Forsiktig både for seg selv og andre. Parfymevett er alfa og omega. Man skal være forsiktig med alkoholbasert parfyme i solen, og så er det viktig å ikke dynke seg i duft da andre kan være sensitive. Om sommeren er det fint å duft-sette håret for eksempel, eller klærne. Det er mange andre måter å bruke duft på en den vanlige parfymespruten, og man kan godt tenke litt kreativt; man trenger ikke nødvendigvis å ha det på huden. Bottega Veneta laget en gang i samarbeid med L’Artisan Parfumeur en liten ’dufte-dings’ i skinn til å ha i/på vesken, så hver gang man åpnet vesken sin kom det et whiff av amber. Sånt liker jeg.

 

← Eldre Nyere →