Duften av Tor Erik Bøe

Henia i samtale med Tor Erik Bøe, kunstner (Trollkrem) aktuell med Trollkrem Import for Munchmuseet i Bevegelse

 

 
1) Hvis du lukker øynene og tenker på barndommen, hva lukter du? 
Vokste jo opp på Sjernarøy i Rogaland, så det første jeg tenker på er nyslått plen og sjø. Og skit når naboene hevda (gjødslet)! Det var et sikkert vårtegn. Mor jobba på lakseslakteri, og klærne hennes når hun kom hjem; fisk blanda med kjemikalier, var en hissig diskant lukt.
Mormor i det gamle huset; det var tepper overalt og veldig fuktige tregulv under. En helt egen lukt...og masse planter og grønt. Røyk; foreldrene mine røykte Petterøes no. 3. Oljehyre og bensin. Vi ferierte alltid i Cabin Cruiser; motor sammen med nystekte Hatting-rundstykker og salt sjø.

 
Flyttet til Stavanger på videregående og da kunne jeg ikke bruke Le Male fra Jean Paul Gaultier lenger, jeg brukte jo aldri Axe, men Le Male. Den brukte alle skategutta i Stavanger så da måtte jeg bytte. Reklamen og flasken var minst like viktig som duften. Husker så godt en reklame på MTV i sort/hvitt, hvor en dame henger opp klær, så et nytt bilde og en fyr slår en blekksprut mot svaberget, ha,ha, ha! Rar og sexy. Det var inspirasjon til den første filmen til (kunst-partner) Jennie og meg. 


 
2) Hva lukter Oslo?
Vått, anleggsarbeid og våt gjørme. Nå bor jeg i Torggata så grillkrydder, kebab og falaffel.

 
3) Hva lukter drømmemannen?
Noe jeg ikke helt klarer å plassere, kanskje en lukt som gjør meg nysgjerrig, som jeg vil lukte mer på. Generelt glad i litt sånn anti-romantiske lukter: Jif, bensin, tomatstengel. Jeg går med de samme klærne om det er fest eller jeg skal male et gulv og liker at det sklir inn i hverandre. Liker tanken på lukt i forhold til tid, ikke anledning. Jeg har sluttet å date gutter fordi lukta ikke stemte. Og har hatt mange diskusjoner om man skal bruke deodorant eller ikke. 
Brukte Ambra Mediterranea selv lenge, men tror det tekket en slags barndomsforestilling av ordentlig parfyme. Nå har jeg behov for noe veldig friskt og grønt.

4) Hvis Dirty Dancing var en duft, hva ville den luktet?
Svett undertøy! Børre Sætre lagde en parfyme på 90-tallet som luktet uvasket svett guttetiss, kanskje litt sånn, men jeg har ikke luktet den selv...parfymen altså.


5) Hvis du kunne laget din egen duft, hva ville den luktet?
Shitake sopp er jeg jo kjempeglad i, så kanskje litt av det. Og fugeskum, vaskemiddel, dufter i atelieret. Elsker trelukt, sagspon og sånn. Den beste treparfymen er det en finsk kunstner som har laget, den heter Uggabugga og jeg fant den i LA, kostet 6000,-  Og lukten av sauna...jeg vil ikke ha en sånn subtil duft. Jeg vil ha en rett-fram duft. 

 

← Eldre Nyere →