Guide til duftlys

Klippe, slukke og brenne lyset så voksen smelter helt ut i kanten. Det er noen ting som det er lurt å huske på når du brenner duftlys. Her er våre tips og triks som gjør at lysene dine holder seg fine, varer lengre og dufter bedre.

Klippe, snuffe, la vokset smelte helt ut i kanten før du slukker duftlyset.

Hvordan brenne et duftlys? Du skulle kanskje tro at det sier seg selv – noe det egentlig også gjør. Det er likevel visse småting som det er lurt å være bevisst på, slik at du får mest ut av duftlyset ditt.

Tips #1: Brenn duftlyset 2-3 timer om gangen. La overflaten være flytende helt ut i kanten første gang du tenner det.

Det kan være greit å vite at du skal tilbringe kvelden hjemme første gang du tenner et nytt duftlys – altså ikke en halvtime før du går ut døra. Det får du mye lys igjen for på sikt. Første gang du tenner et duftlys, er det nemlig viktig å la lyset brenne så hele overflaten blir flytende før du slukker det. Da sørger du får at lyset brenner jevnere neste gang du tenner det, og at du får utnyttet voksen helt ut mot kanten av glasset.
I tillegg unngår du at det danner seg et krater i midten av lyset, der all voksen rundt midten blir stående uberørt og ikke lar seg brenne.

En generell regel er å brenne duftlyset 2-3 timer om gangen. Dette gjelder lys i normal størrelse (ca 200 g). For de små lysene med mindre overflate, er tidsrommet naturligvis litt kortere. På den andre siden: Ikke la lyset brenne mer enn 4 timer av gangen, og aldri forlat lyset ute av syne, for din egen brannsikkerhets skyld.

Tips #2: Klipp veken mellom hver gang du tenner duftlyset

Har du opplevd at glasset rundt duftlyset ditt etterhvert blir helt svart av sot? Eller at flammen på duftlyset er stor og står og flakker, til tross for at det ikke er gjennomtrekk? Dette kommer gjerne av at veken er for lang. Hvis veken ikke klippes mellom hver gang lyset tennes, vil lyset sote mer. Dette påvirker selve duften like mye som det visuelle.

3-5 mm er en ideell lengde på veken når du tenner lyset. Den kan klippes av med en vanlig kjøkkensaks, men vi anbefaler å bruke en vekesaks: Den er vinklet og spesialtilpasset for å klippe av veken, selv når du er på bunnen av lyset, og ikke kommer til med en normal saks. Hos oss finner du varianter fra Byredo, Frédéric Malle og Diptyque.

Tips #3: Midtstill veken når du har slukket lyset, når voksen fortsatt er flytende.

Står lyset i en litt skjev vinduskarm? Eller har det vært trekk i rommet mens det har brent? Da er det sannsynlig at veken i lyset har flyttet seg litt mot den ene siden av glasset. Veken kan også flytte seg litt vekk fra midten når du blåser ut lyset. Passer du på at veken sentreres til midten av lyset med en gang det er slukket, sørger du samtidig for at lyset brenner fra midten og jevnt utover mot kantene neste gang du tenner det. Står veken derimot skjevt over lengre tid, vil du kunne merke at flammen vil varme glasset ujevnt, og sjansen for at glasset sprekker i nærheten av veken blir større.

Her kan vi anbefale å slukke lyset med en “snuffer”, altså en liten klokke som du fører over flammen på lyset for å slukke den. Da slipper du at veken forflytter seg.

Tips #4: Slutt å brenne lyset i tide, og bruk glasset på nytt

Lyset er oppbrukt når det kun er 5 mm med voks igjen av lyset, og du kan se den lille metallskiven som holder på plass veken i bunnen av glasset. Men se det på den lyse siden: Nå kan duftlysglasset få et nytt liv! Bruk det til å oppbevare alt fra sminkekoster til penner til tannbørster i, eller bruk det som alt fra telysholder til å plante svibler i.

Tips:
Dersom du setter lyset i varmt vann er det ofte mulig å vippe ut siste rest av voksen med en kniv. Bruker du en oppvaskbørste til å vaske ut restene av voks som sitter igjen i glasset, anbefaler vi å bruke en egen oppvaskbørste, ettersom duften fra voksen kan sette seg.

Tips #5: Prøv deg frem med egne duftlys-kombinasjoner!

Går det an å brenne flere duftlys samtidig? Hvilke duftlys passer sammen? Dette er noe vi blir spurt om jevnlig, og er noe vi oppfordrer alle til å prøve seg frem med! Diptyque anbefaler til og med at lys duftlysene deres brennes i kombinasjon med hverandre. Det kan være fint å lukte seg frem og eksperimentere med egne favorittlys, men her har du også noen av kombinasjonene som går igjen hos oss på Heaven Scent:

Bois Cendrés fra Goutal og Tubereuse fra Diptyque

Sammensetningen av røkt tre og varm amber fra Goutal, med den fløyelsmyke og sensuelle tuberosen fra Diptyque gir en elegant, orientalsk duft. Sammen passer lysene veldig godt i de kalde, grå vintermånedene, mens tuberosen i en friskere kombinasjon gir en velduftende start på våren.

Du kan også kombinere Bois Cendrés med Ambre fra Diptyque for å fremheve duften av Goutal-lyset. Dufter himmelsk i kombinasjonen med en glødende peis.

Fig Tree fra Carrière Frères og Cypres fra Diptyque

En frisk, men kompleks duftkombinasjon som gir følelsen av å nærmest kunne se ut på middelhavet fra vinduet ditt. Fikenlyset dufter frisk og grønt av greske fikentær: Treet og bladene, med et hint av sødme fra selve fikenen. Brent sammen med den friske balsamiske duften av kvae og honning fra middelhavske sypresstrær, skaper du følelsen av å gå gjennom et tørt og solvarmt skogholt ned mot en glitrende og salt kystlinje i Hellas.

Roses og Patchouli, begge fra Diptyque

Brenn en floral og ren rose sammen med en urtete og mer markant patchouli for en varm og lett orientalsk følelse. Sammensetningen finner du i parfymer som Portrait of a Lady fra Frederic Malle og Eau Capitale fra Diptyque, men duften fungerer ogdå like godt som romduft. Gå for et lite patchouli-lys og et stort rose-lys, eller omvendt – alt ettersom hvilken av duftene du ønsker å fremheve. Patchouli-lyset kan også brennes sammen med roselyset fra Santa Maria Novella, som kommer i form av et rosa, mildt duftende kubbelys med Firenze-apotekets eget emblem.

Cedar og Tiare, begge fra Carrière Frères

Sedertre-lyset dufter rent og kremet av de store sedertreskogene i Atlasfjellene i Marokko. Tiare-lyset tar deg derimot til et varmere strøk, og dufter floralt, fruktig og friskt av Tahitis nasjonalblomst. Brent sammen, dufter lysene varmt og deilig – nesten litt som solkremhud mot varm sand.

← Eldre Nyere →