Historien bak merket: Santa Maria Novella

 

Velkommen til den magiske verdenen til Santa Maria Novella! Apoteket fra Firenze har eksistert siden 1200-tallet, og er noe helt utenom det vanlige. Selv produktene en historietime for seg selv, og ble opprinnelig laget av munker. Siden har de tiltrukket seg alt fra kongelige til kjendiser. Bli kjent med apoteket og parfymehuset her.

Santa Maria Novellas produkter finner du her

 

Illustrasjon: Aurore Danielou

 

Et apotek utenom det vanlige

 

Foto: Via smnovella.com

 

Noe av hensikten med disse postene er å formidle all kunnskapen vi sitter på videre til dere. Da kommer vi nesten ikke utenom merket Santa Maria Novella. Mange av dere kjenner kanskje de forseggjorte innpakningene og de klassiske duftene som Melograno, Tobacco Toscano og Pot Pourri. Andre av dere har kanskje gått rett forbi produktene fordi de virker gammeldagse (vel, det er de jo forsåvidt) og umoderne. Gi det likevel en sjanse. Bak produktene ligger det en historie og noen tradisjoner som vil interessere de aller fleste, og en fantastisk kvalitet. Santa Maria Novella er intet mindre enn en opplevelse! Her får du en liten innføring i det italienske parfymehuset og apoteket. 

 

 

800 år med historie - kort oppsummert

 

Foto: Privat. Fra Santa Maria Novellas historiske butikk i Firenze

 

For det første regnes Santa Maria Novella som verdens eldste (fortsatt eksisterende) apotek, og ble grunnlagt i Firenze i 1221. Det ble først drevet av munker tilknyttet katedralen ved samme navn, og baserte seg på blomster og urter fra klosterhagen. Ingrediensene brukte de til å utvikle alt fra pleiende salver til helbredende drikker. Produktene ble i første omgang produsert for munkenes egne behandlinger på seg selv eller pasienter ved kirkens sykehus. Det var først på 1500-tallet at apoteket fikk sitt eget utsalgssted, i det gamle San Nicccolò-kapellet et steinkast unna Santa Maria Novella-katedralen. Her ligger fortsatt butikken deres i dag, men de har også utvidet med 75 andre butikken verden over og opparbeidet seg en stor fan-base. Det sier seg vel selv, når produktene er gode nok til å fortsatt brukes etter 800 år. 

 

 

Det første produktet

Mange av oppskriftene på produktene går likevel tilbake til 1200-tallet, blant annet de håndlagde såpestykkene deres. De blir fortsatt laget etter samme fremgangsmåte, med de samme, naturlige ingrediensene. Såpene langtidstørkes i 30 dager på stativer i tre, før de pakkes inn for hånd og gjøres klare for salg. Såpene er likevel ikke det eneste produktet som tilhører historiebøkene.

 

 

Rosevannet som kurerer alt ondt

Rosevannet deres kan også spores helt tilbake til år 1381. På dette tidspunktet herjet Svartedauden, og vannet ble brukt som en slags desinfeksjon mot pesten. Det ble brukt for å vaske huset, som personlig pleie, eller så ble det konsumert med vin og medisiner for bedre helse. I dag er rosevannet en favoritt hos mange, enten som en ansiktstoner, en alkoholfri cologne eller til bruk i klesvask eller badevann. 

Santa Maria Novellas produkter finner du her

 

En kongelig duft

 

Foto: Privat. Fra Santa Maria Novellas historiske butikk i Firenze

 

Santa Maria Novellas duftkapittel startet i den kongelige enden. Deres første duft ble laget for den italienske hertuginnen Katarina av Medici da hun ble dronning av Frankrike. Duften var frisk, sitruspreget og floral, og var inspirert av Firenze – regionen hvor Katarina kom fra. I tillegg til den symbolske betydningen som duften fikk da den ble med henne til det franske hoff (og som gjorde apoteket til en snakkis på slottet), var duften basert på alkohol. Dette var banebrytende i sin tid, hvor de fleste dufter var basert på oljer. Colognen fikk navnet Acqua della Regina, som betyr dronningens vann. I dag går den også under navnet Acqua di Santa Maria Novella, og finnes i butikken vår i Øvre Slottsgate.

 

 

Parfymeriet i Firenze

 

Foto: Santa Maria Novellas butikk i Firenze via smnovella.com.com

 

Butikken holder fortsatt til i sine opprinnelige lokaler i det gamle San Niccolò-kapellet i Via della Scala, et steinkast unna katedralen. Det finnes et eget lite museum innad i butikken, men for de fleste av oss er nok butikken mer enn nok museum i seg selv. Med originale fresker, marmorgulv og strukkatur, har butikken bevart mye av det religiøse preget. Følelsen av å gå rundt i butikken, dufte på parfymene og se på bildene av munkene som for hundrevis av årene utviklet produktene omgir deg med, er også så smått høytidelig og magisk. Det er i hvert fall vanskelig å sitte igjen med følelsen av at dette er et hvilket som helst parfymehus. 

 

Et nyere kapittel

 

Foto: via Instagram @santamarianovella1221

 

Produktene lages fortsatt lokalt i Italia, hvor de benytter seg av tradisjonelle fremgangsmåter og den samme dedikasjonen til naturlige råmaterialer av høyeste kvalitet. Dette går som en rød tråd gjennom sortimentet, men de utvikler også stadig nye hudpleieprodukter og dufter – av og for tiden vi lever i. Santa Maria Novella har også blitt populært langt utenfor Italias grenser. I dag har de har 75 egne butikker rundt om i verden, og er blant annet å få tak i hos oss.

 

Santa Maria Novellas produkter finner du her

← Eldre Nyere →