Henia + Kalit

Det er ikke hver dag en av våre egne ansatte lanserer sine egne parfymer. Men så er det heller ingen andre som kunne gjort det som Henia. Henia (Gamborg Kjørsvik) har jobbet hos Heaven Scent i drøye ti år, og vært opptatt av duft siden barndommen, og. Nå lanserer hun duftmerket Kalit. Emma tok en prat med henne om duftminner, hennes første parfyme og duftene hun nå lanserer – inspirert av Casablanca i Marokko og Oslo-sommeren.

 

 

Et parfymemerke utviklet i Oslo

 

 Henia. Foto: Tove Sivertsen

 

"Mine første minner er duft. Luktesansen er min sterkeste sans. Den henter frem minner, et ansikt, en hånd, et plagg, et rom ... Jeg leser barndommen gjennom nesen. Lukt er det som aller raskest vekker det limbiske systemet i hjernen. Her, i amygdala og hippocampus, sitter følelsene og minnene dine. Enten du vil det eller ikke, vil duft skape en reaksjon i deg. Så lenge du kan lukte."

- Henia Gamborg Kjørsvik

 

 

Hva er ditt første duftminne?

Henia: Mamma røyket mye da jeg var liten, så jeg husker veldig godt lukten av siggarettrøyken som hadde satt seg i denimjakken hennes, og blandet seg inn med parfymen hennes, Must d’Cartier. Jeg husker det som en trygg duft. Men så husker jeg også lukten av oppgangen til mormor, eller bygården hvor vi vokste opp.

 

 

Ved Corniche i Casablanca. Foto: Henia Gamborg Kjørsvik

 

Når begynte du å interessere deg for duft?

H: Jeg har vært interessert i duft så lenge jeg kan huske. Jeg fikk alltid slantene som var igjen i flaskene til mammas jålete venninner på 80-tallet, fordi jeg synes det var så gøy. Som 8-9-åring hadde jeg sikkert 11 parfymer.

Jeg var ikke så mye eldre da jeg begynte å gå innom det lokale parfymeriet i Vika, hvor jeg vokste opp. Der luktet jeg meg gjennom alle parfymene deres, og noterte ned hvilke dufter som passet sammen. Jeg kjøpte aldri noe, og damene som jobbet der syntes sikkert at jeg var ganske irriterende, men de lot meg likevel holde på. Som barn reiste vi også alltid mye, og under lange mellomlandinger kunne jeg tilbringe timesvis på tax free-butikkene, og lukte meg gjennom alt. Jeg hadde med ord ganske god koll før de fleste på samme alder hadde begynt med parfyme.

 

Foto: Privat/Henia Gamborg Kjørsvik

 

Hva var din første parfyme?

H: Den første parfymen jeg kjøpte meg var Boucheron. Jeg var 12 år gammel, og den var alt for tung for meg, men jeg elsket den. Jeg hadde også et stort crush på parfymene til Paloma Picasso – Pablo Picassos datter. Jeg var superfascinert av alt fra designet på flaskene til kampanjene til Palmoa selv. For meg var det ideen om Italia på flaske.

På videregående brukte jeg mye heller penger på parfyme enn klær. Jeg kjøpte ikke de parfymene som alle andre brukte, men var interessert i å finne parfymene som snakket til meg, kunne være en del av min identitet. Det var en interesse jeg ikke delte med så mange på min alder, så sånn sett skilte jeg meg nok allerede ut. Jeg hadde parfymene for meg selv.

 

 

Foto: Privat/Henia Gamborg Kjørsvik

 

Fortell om Kalit, ditt eget parfymemerke

H: Navnet Kalit kommer fra khalit, som betyr blanding på arabisk. Ideen bak Kalit er å bygge et merke og dufter som jeg «stoler på». Det skal ikke være å lage en «sommerduft» og «en bestselger» inspirert av parfymer jeg allerede liker. Jeg ville at duftene skulle stå for seg selv, og tok utgangspunkt i minner og opplevelser fra eget liv.

 

 Foto: Privat/Henia Gamborg Kjørsvik

 

Når og hvor begynte det hele?

H: Det hele begynte for to år siden. En god venn [Sindre Olsson] hadde lenge ønsket å starte noe nytt, og en dag sa han til meg "du skal ikke bare starte ditt eget parfymemerke da?" Det har alltid vært en stor drøm, men jeg tenkte at det aldri kom til å gå. Jeg er jo tobarnsmor i full jobb. Vi ble enige om at jeg tok meg av det kreative, mens han var ansvarlig for alt annet.

I fjor høst dro vi til Paris for å møte nesen Nathalie Feisthauer. Hun har tidligere jobbet for IFF [International Flavours & Fragrances, et av verdens ledende og mest prestisjefylte organisasjoner innen duft]. Hun har også laget dufter for parfymehus som Maison Crivelliog Comme des Garcons, og kjenner mange store navn i parfymeverden, som for eksempel Frédéric Malle. Jeg hadde skrevet ned ideene mine som små historier, og med en gang jeg begynte å forklare det for henne merket jeg at vi hadde kjemi. Et møte i Paris og mange telefonsamtaler og parfymeprøve-utvekslinger senere, har vi nå tre nydelige dufter på plass.

 

 

 

Fortell oss om duftene!
  
Corniche

Jeg elsker salte dufter. Jeg er halvt Marokkansk, og har masse familie i Casablanca, så har naturligvis tilbragt masse tid der, så denne duften er inspirert av Casablancas strandlinje, som strekker seg mange mil langs byen. La Corniche, som den heter, beveger seg ut i et salt, stormfullt hav, så det er helt umulig å bade der. Lukten av det nesten elektriske, salte havet møter deg som en vegg, og står i kontrast til alle de varme luktene og krydrene som du finner inne i byen. Sammen utgjør de den karakteristiske lukten som for meg er Casablanca.

  

Medina

Denne duften er også inspirert av Casablanca, men en helt annen side ved byen. Ved den røde, leirekledde bymuren henger det alltid mange kjærestepar som ikke ønsker å bli lagt merke til, eller gamle menn som sitter og funderer over livet. Over muren henger det tungt med busker av datura-liljen, en blomst som er karakteristisk for Marokko. Den dufter av datura-lilje, marokkanske krydre og honning. I toppnoten er det massevis av appelsinblomst som gjør den mer balansert og sofistikert.

  

Serotonial

Den tredje duften laget til ære Oslos sensommer. Nærmere bestemt den siste dagen av sommeren: Når du har tatt et bad på Hovedøya og innser at det var blitt for kaldt, og at det ble sesongens siste dupp. De litt for kalde sommerkveldene og festene som alle tviholder fast i, men som alle også er klare for å legge bak seg. Sensommeren i Oslo som en elektrisk ambivalens, fylt av minner og følelser og mennesker du ikke vil se på et år – i hvert fall ikke på samme måte. Denne duften er noe skarp, med noter av ambroxan og norske, tørre barnåler som har tørket på bakken over sommeren. Jeg kan ikke sammenligne den med noe annet jeg har luktet, egentlig.

 

Kjøp Kalit her

← Eldre Nyere →