Bjørn Brochmann: Parfymeelskeren

Alle parfymer forteller historier
De er ofte knyttet til konkrete minner – som minkpelsen på loftet med møllkuler i lommene, eller ballene av sukkerspinn på tivoli – de kan også være abstrakte, som hva David Beckham tenkte da han så Rivieraen for første gang. Virkningen er uansett den samme: De får deg til å nikke – Aha! Det er akkurat  dét det lukter! Historien bak Séville à l’aube går omtrent sånn: En ung parfymenerd overværer påskeprosesjonene  i Sevilla under et blomstrende pomeranstre og får seg attpåtil et bra knull. En av verdens mest profilerte neser tenner på historien og lager en parfyme til henne mens hun skriver en bok om prosessen.

Fete lovehandles
Jeg sølte litt på hendene da jeg plundret med å åpne prøven med Séville à l’aube. Etter et par timer luktet alt jeg hadde tatt på – kjøkkenhåndklær, sleiver, tannbørster og barn lett narkotisk. En slags Midas-forbannelse i appelsinblomstversjon. Denne akkorden som er forsterket av fuktige knuste sitrusblader løper som en rød tråd fra topp til bunn i parfymen. Underveis anes streif av kirkerøkelse og lys av bivoks som smelter sammen med den hvite blomstens kremete og fete «lovehandles» En interessant idé for et hore og madonnamotiv, som kommer litt i skyggen av sødmen fra lavendelen og den karamellaktige benzoinen. For meg blir det hele som en operadiva med grevinnesleng – stemmeprakten er overveldende – men den fysiske tiltrekningen uteblir. 

Boka er bedre enn «filmen»
Selv om Séville à l’aube ikke er den ville ferieflørten jeg håpte på, er «plus-size» parfymer som dette et kjærkomment tilskudd i mylderet av anorektiske duftlanseringer – og for å holde oss til historien bak: Er det ikke nettopp slike parfymer man velger når man er ung og litt for amorøs for sitt eget beste? Den typen som oser mer livserfaring enn du har selv. D-cup’en du kjøper fordi du er sikker på at du kan komme til å fylle den hvert øyeblikk. «The Perfume Lover» derimot, innfrir. Denyse Beaulieus bok er som et destillat av alt det beste jeg har lest om parfyme på nettet de siste årene. Har du ikke lyst til å bruke timer på å tråle blogger på måfå, har denne boka alt en aspirerende parfymenerd trenger å vite. Bli ikke forundret om den fører deg i armene på din neste parfymekjærlighet.

Séville à l’aube
L’Artisan Parfumeur
Nese: Bertrand Duchaufour
EdP · 100 ml · kr 990,-

Noter: Petitgrain, sitron petitgrain, pomeransblomst absolute, bivoks absolute, røkelse, fransk lavendel absolute og Siam benzoin.

← Eldre Nyere →Skriv en kommentar